Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Ebbe bele kell állni, kell, hogy legyen valami változás Magyarországon – Gattyán beszáll a politikába?

Aktivizálták magukat az ellenzéki térfélen a magyar milliárdosok. Meglepő helyről érkezik az újabb közéleti aktivitás, de csak csütörtökön derülhet ki, pontosan, mire is készülhet Gattyán. 

Friderikusz Sándor podcastjának vendége volt Gattyán György, a Docler-csoport alapítója, milliárdos tulajdonosa. Az adás beharangozójából az derül ki, hogy a nemrég digitális tudásközpont elindítását is bejelentő vállalkozó mozgalmat indít, és azt is belengeti, hogy akár még párttá is alakulhat.

Gattyán arról is beszél, hogy végeztek kutatást, amiből az derül ki, hogy a magyar lakosság nagy arányban elutasítja a „két múltat”, és így akár még esélyes is lehet arra, hogy nyerjen valaki – az a rövid promóból nem derül ki pontosan, hogy ezt saját mozgalmára érti-e (vélhetően igen). Ennek kapcsán azt azonban elmondja, hogy nagyon elszánt, és tudja, hogy komoly érdekeket sérthet, de az ő pozíciójában úgy ítélte meg, valamit lépnie kell. 

Valami készülődik Gattyán körül 

Online csatornákon az elmúlt hetekben, majd a hétvégén már a kereskedelmi tévékben, főműsoridőben is futott Gattyán kampánya, valamire készül a hatodik leggazdagabb magyar. A nemrég kínos magyarázkodásra kényszerülő Friderikusz műsorából csütörtök este derülhet ki, pontosan mire. 

Nem Gattyán, aki aktivizálta magát a közéletben és kutatást rendelt meg, erről korábban a súlyos vádakkal szembenéző Bige László is beszélt, aki több millió forinttal támogatta az előválasztáson győztes Márki-Zay Péter kampányát és nyíltan állást foglalt az ellenzék mellett. Van olyan Forbes-listás milliárdos is, aki részt vesz az ellenzék kormányprogramjának megalkotásában is. 

Szokatlanul nagy a milliárdosok között is a mozgolódás a politikában, legalábbis az ellenzéki térfélen rég láttunk ilyet. 

Megfigyelés, milliárdos bírság, jogi csatározás 

Gattyán és cégcsoportja a Docler komoly jogi harcba keveredett a magyar állammal, pontosabban az adóhivatallal. A milliárdos telefonját – mint később a bíróság is megállapította: jogtalanul – lehallgatták, majd magyarországi vagyonának jó részét zárolták is. Gattyán a cégcsoportot ekkor Luxemburgba költöztette, bár azt mondja, ennek nincs köze a NAV-val vívott küzdelemhez. Budapest továbbra is fontos bázis, a Docler fejlesztő bázisa mellett itt székel Gattyán másik fontos projektje, a Teqball is (sőt, a cég és a Docler maga is ott van a Ferencváros szponzorai között). Az adójogi csatározás – aminek tétje több tíz milliárdos büntetés volt – számos, még nemzetközi fórumot is megjárt, eddig valamennyi Gattyánék győzelmét hozta.

Nemcsak üzleti ügyei kötik szorosan a „háromlaki életet” élő Gattyánt Magyarországhoz, rengeteget jótékonykodik is itthon. Budapest mellett Los Angelesben és Párizsban (ez közel van a luxemburgi cégközponthoz) tölti az év egy részét, de úgy tűnik, Magyarországon most többet fog tartózkodni.

Gattyán a Forbes listáján a hatodik leggazdagabb magyarként szerepelt 245,6 milliárdos vagyonnal, friss, a legnagyobb magyar cégeket bemutató listánkon a Docler Holding a negyedik helyen végzett, értéke 225 milliárd forint. 


Oszd meg!