Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Márki-Zay Csányival egyeztetett és Gattyán fideszességére célozgat

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerdán az OTP-székházban találkozott Csányi Sándorral, utána pedig a jövő évi választásokon indulását belengető Gattyán Györgyről is kifejtette véleményét. Utóbbiról el tudja képzelni, hogy a Fidesz kérte tőle, törjön politikai babérokra, megosztva ezzel az ellenzéki szavazatokat.

Az RTL Klub honlapján ír arról, hogy az ellenzéki előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter szerdán az OTP székházában egyeztetett Csányi Sándorral, a bank elnök-vezérigazgatójával.

A találkozóra Hódmezővásárhely polgármesterét Király Júlia, az MNB korábbi alelnöke is elkísérte. Az RTL Klub úgy tudja, Csányi és Márki-Zay zárt ajtók mögött a pénzügyi szektorról tárgyalt.

A találkozót állítólag Csányi Sándor kezdeményezte.

Gattyán indulása fideszes zavarórepülés?

Kedden mi is írtunk arról, hogy a Friderikusz Podcast csütörtöki adásának előzetesében a Docler-csoport alapítója, Gattyán György arról beszélt, hogy politikai pályára lép, mozgalmat indít, amely akár párttá is alakulhat.

Az RTL Klub szerdán megkérdezte Márki-Zayt, mit gondol a 245 milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember terveiről, aki a napokban digitalizációs tudásközpont elindítását is bejelentette.

Szerinte a jelenlegi kormány olyan választási rendszert alakított ki, amelyben csak teljes ellenzéki összefogással lehet legyőzni a Fideszt, ezért úgy gondolja, minden, az ellenzéket megosztó törekvés a kormánypártok érdekeit szolgálják.

Gattyán ambícióit is ebből a nézőpontból kommentálta.

„Lehet ez egy spontán gondolat – lehet, hogy Gattyán György vagy Toroczkai László őszintén hisz a harmadik út lehetőségében. De az is lehet, hogy ezen kezdeményezések mögött a Fidesz áll” – fogalmazott.

Hozzátette, egyértelmű, hogy a szavazatok megosztása a Fidesz érdekét szolgálja, ők viszont minden ellenzéki szavazót arra kérnek, hogy a közös ellenzéki jelölteket támogassák, „ne a Mi Hazánkat, ne a Kutyapártot és ne Gattyán Györgyöt”.

A kérdésre, hogy el tud-e képzelni együttműködést Gattyánnal, azt felelte, hogy „természetesen ha a Fideszt fogja ütni-vágni, sok sikert kívánunk neki”.

Majd úgy fogalmazott, hogy aki az előválasztás után jelenti be, hogy indulna a jövő évi választáson, „nyilvánvaló különösebb legitimitás és múlt nélkül, az óhatatlanul az ellenzéki szavazók megosztására törekszik”.

Ugyanakkor reméli, hogy inkább az eredetileg Fideszre szavazók ikszelnének az új formációkra.

Márki-Zay és a milliárdosok

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem most kerül először egy hírbe Forbes-listás milliárdosokkal. Szerdán arról írtunk, hogy a jelenlegi kormánnyal ellentétben ő miniszterelnökként amellett lenne, hogy Magyarország kiadja Horvátországnak az ott jogerősen börtönbüntetésre ítélt Hernádi Zsolt MOL-vezért.

A műtrágyakirály Bige László novemberben azt ígérte, pénzzel is kész támogatni az ellenzéki jelöltet a választások előtt, míg a Graphisoft-alapító Bojár Gábor a gazdaságpolitikai programját írja.

Borítókép: RTL Klub

Oszd meg!