Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Pixabay

A franciák ráfekszenek a harmadik oltásra is, az elmúlt napokban felfutott náluk a járvány

Felgyorsítja és kiszélesíti a francia kormány a harmadik oltásról szóló kampányát, a jövőben már a harmadik oltásról szóló igazolás is kötelező lesz a védettségi igazolás érvényességéhez – számolt be róla az MTI.

Három intézkedésről döntöttek :

  • a harmadik oltást Pfizerből hamarosan minden 18 éven felüli igényelheti (e pillanatban a 65 éven felüliek, a veszélyeztettek és az egészségügyi dolgozók jogosultak csak rá), az emlékeztető oltást mindenki ebből a vakcinából kapja;
  • a védettségi igazolás érvényességét december 15-től a 65 éven felüliek számára már három védőoltáshoz kötik, ezt a szigorítást várhatóan fokozatosan a többi korosztályra is kiterjesztik;
  • a maszkviselés szabályai is szigorodnak, immáron nemcsak zárt terekben, kültéri rendezvényeken is viselni kell majd (a maszkviselés zárt helyeken több mint egy éve érvényben van).

Az intézkedés pontos részleteit a mai nap folyamán ismertetik. Olivier Véran egészségügyi miniszter már korábban jelezte, hogy jövő hónaptól 50-64 éves kor között is lehet majd kérni emlékeztető oltást, sajtóértesülések szerint pedig ma talán azt is bejelentik, hogy fokozatosan minden felnőttkorú jelentkezhet majd rá. A BFM hírtelevízió értesülése szerint a kormány a nagy oltóközpontokat is újranyitja, a harmadik oltást a második után legalább öt hónappal lehet majd kérni.

Franciaországban a napi fertőzéses esetek számának átlaga majdnem a duplájára nőtt egy hét alatt:

a múlt hét végén 9 ezer volt a napi átlag, a mostani héten már 17 ezer, kedden pedig meghaladta a 30 ezret az új esetek száma.

Ugyanakkor az intenzív ágyaknak körülbelül csak a negyedén ápolnak koronavírusos betegeket, számuk 1455, az október eleji ezerhez képest.

Az országban az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel az oltás legalább első adagját. Ez az arány a teljes lakosság 77 százalékának felel meg. Két adagot a teljes lakosság 75 százaléka kapott.

Címlapkép: Pixabay


Oszd meg!