Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Fordulat a lakáspiacon: van, amiben már lenyomják a vidéki nagyvárosok Budapestet

A fővárosban visszaesett, vidéken most indult be igazán a kereslet növekedése a csok hatására.

Fordulat látható a lakáspiacon, a vidéki nagyvárosokban komolyabb élénkülés ment végbe, mint Budapesten – állítja az ingatlan.com és a money.hu közös elemzésükben, amelyben azt vizsgálták, hogy június végéhez képest július első hetében mennyivel nőtt a lakások iránti kereslet Budapesten és a vidéki nagyvárosokban.  

A júniusi visszaesés és kivárás után részben a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése miatt  július első hetében

a vidéki nagyvárosokban átlagosan 5 százalékkal nőtt a kereslet a lakások és házak iránt, míg Budapesten stagnálás volt megfigyelhető.

A városok között ugyanakkor nagy a szórás. Az érdeklődés legjobban Tatabányán élénkült, egészen 36 százalékkal nőtt, Dunaújvárosban 30 százalékkal, Békéscsabán pedig 21 százalékkal nőtt a kereslet. Ugyanakkor pár városban csökkenést tapasztaltak, például Nyíregyházán, Szolnokon és Szekszárdon.

Lakások iránti kereslet változása. Forrás: ingatlan.com

Lakások iránti kereslet változása. Forrás: ingatlan.com

Budapesten egy extra szobára, Salgótarjánban egy komplett házra elég a csok

Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy a különböző városokban a csok keretében július 1-től a kétgyermekes családok 10 millió forintos államilag támogatott lakáshitel és a gyermekekre járó 1,43 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás összege hány extra négyzetméterre elég. Ebből az összesen 11,43 millió forintból Salgótarjánban 92 négyzetméter is kijön az ingatlan.com kínálati adatai szerint, Hódmezővásárhelyen ez az összeg közel 50 négyzetméterre, Békéscsabán pedig 48 négyzetméterre elég. Az országon belül legdrágábbnak számító Budapesten 16 négyzetméterrel, vagyis egy szobával nagyobb lakáshoz juthatnak azok, akik igénybe veszik az otthonteremtési kedvezményt. 

Hiába a kibővített csok, egyre kevesebbet ér a támogatás

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.