Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Építkezés. Fotó: Újház Centrum

Hiába a kibővített csok, egyre kevesebbet ér a támogatás

Az építőanyagok ára még gyorsabban emelkedik, mint az ingatlanoké.

A tavalyi évhez képest a 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezmény több mint egymillió forinttal ér kevesebbet az építkezés költségeinek növekedése miatt – derül ki az Újház Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat legújabb elemzéséből.

A csok 2015-ös bevezetésétől 2017-ig évente akár 7 százalékkal is nőhetettek az építési költségek, míg a munkaerőköltség 13 százalékkal is emelkedhetett a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. „A tendencia tovább folytatódik, a következő években sem fog csökkenni az építkezéshez, lakásfelújításhoz kapcsolódó építőanyagok és munkaerőköltségek ára, így az otthonokat építtető magánszemélyek egyre magasabb kiadásokkal kell, hogy szembenézzenek” – magyarázza dr. Rázsóné Szórády Csilla, a hálózat cégvezetője.

A tavaszi trendriport részletesen elemzi az egyes építőanyagok árának várható alakulását. Az idei évben várhatóan 5 százalékkal kerülnek többe a kéményrendszerek, a beton ára akár 20-25 százalékkal is növekedhet, a szigetelő anyagok ára a tavalyi évhez képest 10 százalékkal emelkedik, a cserepeket és a falazóelemeket pedig 10-15 százalékkal vásárolhatjuk meg többért. A legnagyobb drágulás a térköveknél várható:

akár 25-30 százalékkal kerülhetnek többe, mint tavaly.

Az elemzés szerint kivitelezési díjak hozzávetőleg 10 százalékkal haladhatják meg az előző évit, így minél később állnak neki a beruházásoknak az építtetők, annál rosszabb lesz a helyzet, hacsak a csok jelenleg felvehető összegét nem emelik párhuzamosan a folyamatosan növekvő építőanyagárakkal és kivitelezési díjakkal.

Az építőanyagok elmúlt öt évi áremelkedését részletesen összegzik a tavaszi trendriportjukban, a kiadványt itt lehet elérni.

A tégla hiánycikk, a beton 20 százalékot drágult és munkaerőhiány van

Fotó: Újház Centrum

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”