Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jóbarátok reunion – ez nem egy új epizód lesz, de akkor mi?

A héten megérkezett minden idők egyik legnépszerűbb sorozata, a Jóbarátok új részének, vagy inkább különkiadásának hivatalos trailere, a május 27-i dátumot pedig valószínűleg minden rajongó bevéste a naptárába. Azt egyelőre nem tudni, hogy az első körben csak az Egyesült Államokban elérhető HBO Max-ra érkező produkció mikor lesz látható Magyarországon, erről később tájékoztat az HBO Magyarország. 

Az HBO Max-os bemutatót követően persze valószínűleg sok minden kiderül majd a magyar nézők számára is, és a szerdán kijött hivatalos trailer is árulkodó. Egy előzetes beharangozót már korábban közzétettek, de ezen csak háttal látható a hat főszereplő, Jennifer Aniston (Rachel), Courteney Cox (Monica), Lisa Kudrow (Phoebe), Matt LeBlanc (Joey), Matthew Perry (Chandler), és David Schwimmer (Ross), amint az egykori főcímdalra sétálnak. 

Hogyan folytatódik a hatos élete?

Az 1994 és 2004 között futó sorozat hivatalos traileréből is látszik, amit már a Nagy Újraegyesülés 2020 februári bejelentésekor tudni lehetett: az extra epizód nem folytatása lesz a sorozatnak

(arra az egyetlen részre, amelyre összeállnak, ezt egyébként is nehéz lenne megvalósítani), hanem a szereplők újra összejöttek a Warner Bros. burbanki stúdiójának 24-es díszletében, ahol eredetileg is forgatták a  sorozatot, és nosztalgiáznak egy jót.

2020 februárjában ezzel a képpel jelentették be, hogy újra összeáll a csapat. Forrás: Instagram

Nem maradnak ki az ikonikus mondatok, például a Rachel és Ross-féle “dehát szakításban voltunk”, a trailer is ezzel a témával indul. A színészek bejárják a forgatási helyszíneket, megjelenik a két New York-i lakás, a Central Perk kávézó, lesznek meglepetések, és a szereplők egyes jeleneteket is újraolvasnak vagy újrajátszanak. Az HBO Max egyébként külön hangsúlyozta a csalódások elkerülése érdekében, hogy a színészek saját magukat “alakítják a filmben”, nem pedig az általuk játszott, szeretett karaktereket.  A főszereplők közül talán Matt LeBlanc-on, vagyis Joey-en látszik leginkább az idő vasfoga,

de a hatos mellett például Monica szerelme, Richard (Tom Selleck), “ó-te-jó-ég” Janice (Maggie Wheeler) és a Rachel  húgát alakító Reese Witherspoon is megjelenik majd, és a hírek szerint feltűnik Cindy Crawford, Justin Bieber, Lady Gaga és David Beckham. 

A különkiadást a brit Ben Winston rendezi majd, aki James Corden késő esti show-jának rendezőjeként is ismert, hozzá csatlakozik producerként az eredeti sorozat három executive producere, Kevin Bright, Marta Kauffman és David Crane.

Nagy pénzek forognak a streamingversenyben

A mai napig népszerű sorozat összesen 236 epizódja évekig a Netflixen volt elérhető, még 2018-2019-ben is a legnézettebb műsorok között volt, majd 2019 nyarán a streamingháborúban (bár statisztikákat nem adtak ki róla) az HBO Max közel százmillió dollárért vehette meg a streamelési jogokat a Warner Mediától.  A főszereplők továbbra is kaptak pénzt a sorozat újrajátszásaiból, évente körülbelül 20 millió dollárt fejenként. A sorozat fénykorában, 1994 és 2004 között epizódonként 4-5 millió dollárt termelt.

Jennifer Aniston és/vagy PR-csapata valószínűleg nem sokáig gondolkozott azon két és fél évvel ezelőtt, hogy a színésznő milyen indítóposzttal robbanjon be az Instagramra, hanem 2019 októberében egyszerűen feldobtak egy kissé életlen szelfit a Jóbarátok sorozat hatosáról, és melléírták, hogy most már az Instagramon is barátok, meg hogy Hi Instagram (tényleg nem bonyolították túl, de minek is). A több mint 16 millió lájk mellé érkezett bőven félmillió feletti hozzászólásban többen firtatták, hogy vajon mikor állnak össze újra forgatni is, és a többi számból is jól látszott, hogy egy Jóbarátok reunionnal bizony sokmindent el lehet adni: Aniston Insta-oldala 5 óra 16 perc alatt érte el az egymillió követőt, ami sokáig Guiness-rekord volt.

Insta-reunion 2019 őszén. Forrás: Instragram // Jennifer Aniston

Szűk egy évvel később Sir David Attenborough brit természettudósnak sikerült megtörnie a rekordot, de persze ez egy örök verseny. 

Kávé, Lego, szállás

Hivatalosan 2020 februárjában jelentették be, hogy jön a nosztalgiarész, de a következő hónapban kitörő covid-pandémia miatt idénre halasztódott a forgatás. Addig is idén áprilisban az HBO Max-ról átkerültek a korábbi részek az HBO Gó-ra, ahol sok rajongó örömére magyar szinkronnal is elérhetők.  

A nosztalgiaepizód exkluzív jogaiért 425 millió dollárt (128 milliárd forintot) fizetett az HBO Max, és ezek még csak a premier és a műsorra tűzés jogai. A visszatérés így körülbelül annyiba kerül, mint amennyi a tizedik leggazdagabb magyar teljes vagyona.

A kiszivárgott források szerint a sztárok együtt tárgyalták le gázsijukat és egyenként 2,5 és 3 millió dollár közötti összeget visznek haza az egyetlen epizódért, vagyis két és fél-háromszorosát, mint anno az eredeti sorozatban. 

A visszatérést övező hype-ot sokan meglovagolnák, a Lego éppen most jött ki a Jóbarátok lakásaival,  Monica és Rachel, valamint Chandler és Joey New York-i lakását, illetve az azokat összekötő folyosókat több mint 2000 legókockából lehet összerakni. Magyarországon is lehet találkozni már különkiadású Friends kávéval, a CNN pedig nemrég írt arról, hogy a booking.com-on le lehet foglalni Monica és Rachel, illetve Joey és Chandler lakásának tűpontos mását, amelyet New Yorkban, a 23. utcában rendeztek be. Egy éjszaka alig 20 dollár, de persze már minden hely betelt, mert a szálláshely csak korlátozott ideig érhető el. 

Alig 20 dollárba kerül egy éjszaka. Forrás: booking.com
Oszd meg!