Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Felszámolás alatt az egyik legnagyobb hazai videojáték-forgalmazó

Fizetésképtelenség miatt indult bírósági végrehajtás a Playon Magyarország Kft. ellen még idén januárban, február elején pedig a NAV ki is adta a végrehajtási határozatot. A céget június 5-én kezdte felszámolni a Novum Zrt. – derült ki a Bisnode cégadatbázisából, valamint az Igazságügyi Minisztérium fizetésképtelenségi nyilvántartásából.

A Playon nevét elsősorban a hazai gamerek ismerhetik: egészen 2018-ig ez a cég forgalmazta Magyarországon a Ubisoft nevű francia kiadó játékait. Aki Far Cry-, Assassin’s Creed- vagy Tom Clancy-játék vásárlására adta a fejét, tulajdonképpen mind találkozott a kispesti bázisú vállalkozás fekete-sárga logójával. Az ügyben kerestük Mátyus Tamás (egykori) ügyvezető-tulajdonost, aki először beleegyezett az interjúba, de később e-mailen azt írta: jogi képviselőjével egyeztetve inkább nem nyilatkozik.

„Sajnos rajtam kívülálló körülmények miatt kerültem abba a helyzetbe, hogy a cég működését rövid idő leforgása alatt, gondosan előkészített módon ellehetetlenítették, tönkretették”

– tette hozzá a levélben. Ennél többet nem árult el a helyzetről, iparági források szerint pedig nem egyértelmű, mi történt a Playonnal.

A CD Projekt magyar ágaként indult

A Playont 2007-ben alapította Mátyus Tamás, akkor még a lengyel CD Projekt magyarországi terjesztési ágaként működött, ám 2011-ben önállósodott a cég, ekkor kapta meg a később legendássá vált nevet is.

És ezen a téren nem túlzok: a Playon nagyon sok szuper játékot hozott be Magyarországra, terméktámogatásról, sőt esetenként magyar fordításról is gondoskodott. Ezen felül a magyar gaming médiával is kapcsolatban állt, feléjük is képviselte a játékkiadókat – korábbi munkahelyem, a PC Guru magazin is több címlapsztorit, teljes játékot, sőt egy Ubisoft tematikájú különszámot hozott össze a Playon közbenjárásával.

A Ubisofton túl a mára hatalmas szenzációvá duzzadt Witcher-mániát is a Playon kezdte idehaza. Ők forgalmazták a lengyel író Andrzej Sapkowski Vaják-történetein alapuló korai játékokat, a 2007-es The Witcher (akkor még CD Projektként), valamint a 2011-es The Witcher 2: Assassins of Kings című programokat.

Ezzel a franchise-zal a könyvpiacra is betörtek: 2011-ben kezdték kiadni Sapkowski könyveit magyar nyelven, Vaják címmel (igen, a Netflix-tévésorozat hazai változata is innen örökölte a címét). A könyvpiacon később is aktívak voltak, egyéb videojátékos kötődésű köteteken túl Disney-színezőket, gyerekkönyveket forgalmaztak.

A vállalkozás szépen nőtt, 2013-ban lépte át az egymilliárdos forgalmi küszöböt, a legjobb éve pedig 2015 volt, ekkor 2,18 milliárdos árbevétellel és 126 millió forintot meghaladó nyereséggel zárt. Fontos megjegyezni, hogy a Ubisofton túl a japán Konami játékai is ennél a cégnél voltak, illetve, hogy a forgalom jelentős része exporttevékenységből származott, lévén a Playon régiósan is terjesztett termékeket.

2018-ban állt be változás

2018-ban a Ubisoft-játékok magyarországi terjesztését az orosz 1C tulajdonában lévő, régiós szinten is jelentős szereplőnek számító, lengyelországi Cenega-csoport magyar leányvállalata, a Cenega Hungary Kft. vette át. Akárcsak korábban a Witcher-játékok forgalmazását: 2014 elején adták közre, hogy az első két résszel ellentétben a The Witcher III: Wild Hunt című játékot már ez a vállalkozás fogja terjeszteni.

A Cenega egyébként szintén régi motoros a hazai játékforgalmazásban: olyan kiadók termékeivel foglalkoznak, mint a Square-Enix, a Bethesda Softworks, a Warner Bros. vagy az a Take Two Interactive, aminek a GTA-játékokat készítő Rockstar Games is tulajdonát képezi. És akárcsak a Playon, sajtótámogatást nyújtanak; többek közt a Forbes.hu-n olvasható játékcikkek egy részéhez is ez a cég biztosít tesztpéldányokat.

A Witcher-játékokat fejlesztő CD Projekt RED jövővbeli munkái is a Cenegánál kötnek ki, szeptemberben ez a cég hozza Magyarországra az év legvártabb játékaként aposztrofálható Cyberpunk 2077-et.

2019-ben a Vaják-kötetek újrakiadása egy másik cég, a Gabo Könyvkiadó jóvoltából valósult meg. Ekkor már sejthető volt, hogy a Playonnal nem stimmel valami, kiskereskedelmi körökből is lehetett hallani olyan híreszteléseket, melyek szerint a cég már a legnagyobb áruházak megkeresésére sem reagál.

A Playon mindeközben többféle terméket forgalmazott, profi versenyjátékos üléseken át az elektromos rollerekig mindent terjesztettek, sőt még a sajtóba is beszálltak: megvették az amerikai IGN magyar licencét és ők maguk kezdték kiadni a játékokkal, filmekkel foglalkozó magazint. (Ez egyébként mára egy másik, szintén Mátyus Tamás által vezetett, illetve részben tulajdonolt céghez, MLK Consulting Kft.-hez került, ami 2018-ban hárommilliós veszteséggel zárt. A portfólió részét képezi az IGN webshopja is.)

Mi történt?

A Playon üzleti jelentéseiből kiolvasható, hogy a cég 2014 és 2015 között megkétszerezte a tartozását, igaz, az eszközértéke is nőtt közel egymilliárd forinttal. Ezek értéke 2018-ig bezárólag sem csökkent kétmilliárd alá, a kötelezettségeket pedig láthatóan sikerült csökkenteni – aránylag nem volt jobban eladósodva a Playon, mint 2014-ben, amikor még minden nagyon rendben volt. A cég bejegyzett tőkéje még a bedőlés évében sem volt egymilliárd alatt.

A bezuhanás mindenesetre drámai: 2017-ben még 115 milliós a nyereség, 2018-ban viszont 401 millióra rúg a veszteség. Mátyus Tamás nem fejtette ki, mi történt a Playonnal.

Személy szerint úgy gondolom, minden gamertől megérdemel egy perc néma csendet a cég, mert még ha csak közvetve is, de ez a forgalmazó is sok száz óra önfeledt szórakozáshoz segítette hozzá a magyarországi játékosokat.

Borítókép: a Playon Magyarország Kft. kispesti központja. Forrás: Google Street View


Oszd meg!