Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Vaják joggal várta a jussát – egy videojátékcég lett a varsói tőzsde új királya

A The Witcher-játékokat is gondozó CD Projekt csoport fantasztikus évet zárt: nemcsak a 2015-ös The Witcher III: Wild Hunt élte reneszánszát a digitális piactereken, de az elemzőket és a brókereket is sikerült meggyőzni arról, hogy a lengyel cégóriás a válság alatt és után is erős marad majd. Legalábbis erről tanúsodnak a CD Projekt SA frissen publikált 2019-es eredményei.

Az Andrzej Sapkowski lengyel író Vaják-ciklusának fantasy-történetein alapuló The Witcher III: Wild Hunt volt 2015 egyik legsikeresebb videojátéka. Azon túl, hogy nagyon jól fogyott és mind a kritikusok, mint a játékosok imádták, az évtized további éveiben is éreztette hatását: a nyílt világú akció-szerepjáték lett a 2010-es évek második felének csúcszsánere, minden nagyobb kiadó akart egy szeletet a tortából. Aztán jött 2019, vele a Netflix Vaják tévésorozata, és a váratlan reneszánsz: a népszerű fantasy eposz négy és fél évvel a megjelenése után ismét a lengyel CD Projekt RED portékájára irányította a figyelmet.

Advertisement

Tudtuk, hogy nagyot szól, de azt nem, hogy ennyire

Már tavaly év végén nyilvánvaló volt, hogy a sorozat hirtelen népszerűsége a lengyel CD Projekt SA cégcsoportnak is jót tesz, hisz a The Witcher III hirtelen feltűnt a legjátszottabb programok listáján. Most viszont megérkeztek a cég negyedéves eredményei, amik alapján a siker még a vártnál is nagyobb volt: 2019 lett a játék második legsikeresebb éve, nagyjából 7 millió példányt adtak el belőle világszerte.

2015-ben az akkori 9 milliós eladás 71 százaléka még dobozos, fizikai példányt jelentett – ez az arány tavaly mindössze 18 százalék volt, azaz mondhatjuk, hogy a piac köszöni, búcsút intett a lemezes játékoknak.

Bár a CD Projekt tavaly kiadta a The Witcher III Nintendo Switches változatát is, ez csupán az éves eladások 11 százalékát fedezte. Ez egyetlen százalékkal több, mint a legrosszabbul szereplő xboxos változat. Playstation 4-re a vásárlók 26, PC-re 53 százaléka szerezte be a programot, szóval még mindig a személyi számítógép a legnépszerűbb platform, ha valaki mitikus szláv tájakon akar szörnyekre vadászni.

Forrás: CD Projekt SA

És hogy miért írtam azt, hogy „nagyjából 7 millió”? Nos, a hivatalos befektetői tájékoztatóban nem szerepelnek pontos számok,  csak egy infografika (fent), ebből lehet saccperkábé megmondani, hogy szerepelt a játék. A CD Projekt RED-et is kérdeztem a pontos számokról, de azokat a cég szándékosan nem hozza nyilvánosságra. A tippjeimre ezt a választ kaptam:

„Sajnos nem erősíthetem meg egyik számot sem, ahogy eddig sem hoztunk nyilvánosságra új információt az eladott példányszámmal kapcsolatban” – írta e-mailen Katarzyna Szulc befektetési kapcsolattartó. Azt viszont elárulta, hogy a Microsoft havidíjas Game Pass konstrukciójában letöltött példányok nem számítanak bele az eladásokba, noha a stúdiónál „boldogok az együttműködés miatt”.

Nem csak a Netflix tehet róla

Könnyű lenne mindezt a Netflix számlájára írni, a cég szerint azonban ennyire nem egyszerű a magyarázat. Szulc így fogalmaz:

„A teljes franchise-t figyelembe véve a Vaják tévésorozat minden valószínűség szerint hozzásegítette a The Witcher brand globális népszerűségének növekedését. Ugyanakkor a sorozat csak 2019. decemberének végén debütált, a mi eladásainkra csupán egy szűk tíznapos idősávban volt hatással. A sorozat hatásai minden bizonnyal láthatóbbak lesznek a 2020 első negyedévében.”

Ők inkább a switches változat megjelenését emelik ki, ami ugyan a fenti eredmények tekintetében nem különösebben jelentős, a játék körüli hype-ot csak-csak fellendítette. Ez az átirat egyébként sokáig lehetetlennek tűnt, a Switch sokkal gyengébb masina, mint akár az elsőgenerációs Xbox One. Végül a CD Projekt megoldotta a dolgot, méghozzá a visszajelzések szerint teljesen élvezhető portot küldtek boltokba. Akit érdekel, mennyire kellett csodát tenni ehhez, a brit Digital Foundry angol nyelvű technológiai elemzéséből tájékozódhat:

60 százalékos profitnövekedés egyetlen év alatt

Netflix ide-oda, a CD Projekt csoport nagyon jó évet zárt, és nemcsak a Witcher 3 miatt. A tavaly bővülést bejelentő cég munkatársainak száma átlépte az ezret, új megállapodást kötött a Vaják-könyvek szerzőjével, Andrzej Sapkowskival, és 512 millió zlotys árbevételt hozott össze (ebből 304 milliót tett ki a termékeladás, 292 millió pedig csak a CD Projekt RED programjaiból folyt be), ami 44 százalékos növekedés 2018-hoz képest. Ami a profitot illeti, 175 millió zloty volt, ez 60 százalékos ugrás mindössze 12 hónap alatt.

Ráadásul a stúdió a közelgő Cyberpunk 2077-tel kapcsolatban is szerencsés volt: eredetileg tavasszal érkezett volna a program, de még a koronavírusjárvány kitörése előtt elhalasztották szeptemberre. Így a válság legsúlyosabb időszakát pont elkerüli majd az év minden bizonnyal legvártabb videojátékának premierje, amit egyébként a befektetői jelentés is megerősít: most is szeptember 17. a céldátum, ekkorra várható a Cyberpunk 2077 PC-re, Xbox One-ra és Playstation 4-re. Ugyanakkor a pandémia miatt a cég egy ideje otthoni üzemmódban megy, erről hivatalos közleményt is kiadtak.

A milliárdos megmondja

Annak érdekében, hogy a CD Projekt RED minden célját elérje, 2019-ben 165 millió zlotyt költöttek kutatás-fejlesztésre, amivel együtt év végére már 386 milliónál járt az erre fordított céges pénz. Piotr Nielubowicz igazgatótanácsi tag szerint ebből a legtöbbet a Cyberpunk 2077 fejlesztése emésztette fel. És ha már szóba jött Nielubowicz, a lengyel befektető a stúdió egyik legkorábbi támogatójaként ma már aktív tagja a cégcsoportnak, a pénzügyekért felel. (És a lenti videó szerint igencsak vidám.)

2018 óta szerepel a lengyel Forbes leggazdagabb lengyel milliárdosokat szerepeltető listáján, vagyonát pedig feltehetőleg tovább növeli a CD Projekt SA elképesztő növekedése: idén február 20-án 31,6 milliárd zlotyra becsülték a cégcsoport értékét, ami átszámítva 8 milliárd euró – ennél csak egy európai gyökerű játékcég volt akkor nagyobb, a világszerte stúdiókat üzemeltető francia Ubisoft 9,5 milliárd eurót ért.

A Bloomberg szerint nem ez az egyetlen kiugrása a lengyel cégóriásnak. Bár a koronavírusjárvány okozta tőzsdei bezuhanás miatt most csupán 6,6 milliárd eurót ér a csoport, ezzel is előzi a PKO Bank Polski SA-t, ami a válságot megelőzően legértékesebb cég volt a varsói tőzsdén, de most olyan nagyot esett az árfolyama, hogy a Vaják ezt is beérte.

Főoldali kép: a CD Projekt RED hivatalos Facebook-oldalának egyik nőnapi megosztása, még a home office előttről

 

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.