Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Katona Bence és Kisgergely Kornél, a Hiventures vezetői és arcai. Fotók: Egyed Péter

Felpörgött az állami startupbefektető, beszálltak egy amerikai cégbe is

Több mint 7 milliárd forintot helyezett ki startupokba idén az állami hátterű Hiventures, most először külföldön bejegyzett társaságba is fektettek pénzt. 

Az állami tőkealap-kezelőtől idén eddig 107 vállalkozás kapott 7,26 milliárd forintnyi befektetést, ez 53 inkubációs, 10 magvető és 6 növekedési életszakaszban lévő vállalkozás tőkeinjekciójára volt elegendő. Ez azt is jelenti, hogy felpörgették a kifizetéseket, hiszen tavaly egész évben helyeztek ki 10,2 milliárd forintot, akkor összesen 131 vállalkozás jutott tőkeinjekcióhoz.

Az aktivitás érthető, a Hiventures egyik kifejezett célja, hogy olyan szereplőket is bevonjon a startup ökoszisztémába, akik eddig nem voltak részesei ennek a világnak, éppen ezért 10 milliárd forintot csak az inkubációs programjukra elköltenek – itt egyébként 9 százalékos részedésért cserébe 9 milliós tőkeinjekciót adnak az ígéretes ötlettel előálló csapatoknak (később ez kiegészíthető egy 30 milliós befektetéssel is). Az alapkezelő által közölt adatokból is az látszik, ebben a szegmensben voltak az első félévben a legaktívabbak.

Az alapkezelő vezetői nyáron adtak nagy interjút a Forbes.hu-nak, akkor azt mondták, arra számítanak, az idei évben már sikerül valamelyik portfóliótársaságukba nemzetközi befektetőt is bevonni.

Nem látunk elkényelmesedést és nem érzünk politikai nyomást – Hiventures-interjú

Fontos mérföldkő

A még a standon lévő októberi Forbesban nagy összeállítást közöltünk az “új Rubik kockáról”, a magyarok által kitalált és globális szinten is igen népszerű szabadulószobákról. A Paniq csapata akkor beszélt róla először, hogy egy 245 milliós befektetésről írtak alá szerződést a Hiventuresszel. A magyar gyökerű vállalkozás formailag két gazdasági társaságból áll, az egyik Amerikában került bejegyzésre. A Hiventures a Paniq Franchising Inc.-be fektet be, ez azért is különleges, mert az állami alapkezelő most először szállt be külföldön bejegyzett társaságba.

A cél a nemzetközi terjeszkedés, méghozzá szabadulószoba-komplexumokkal, úgynevezett MEGA-kkal. Az első ilyet Budapesten nyitották,

ez hat különálló egységből áll, még VR-szobája is van.

A Hiventure-től kapott összeget a hazai gyártókapacitás megerősítésére szánják, illetve a terjeszkedésen gyorsítanának vele, promóciós videókat és megvásárolható merch-cuccokat terveznek. Jelenleg öt helyen épül szobakomplexum, idén még további négy szerződést kötne meg a cég.

Később Las Vegasban, Orlandóban és Los Angelesben nyitnának MEGA-t, igaz, PanIQ-szoba már Hollywoodban és San Franciscóban is van.

A vállalkozás 2019-re 4 millió dolláros forgalommal számol, a franchise-bevételeken felül. További 5-10 millió dolláros második körös tőkebevonást szeretnének elkönyvelni, ha ez összejön, egész Amerikát elöntik a szabadulószobák.

Gabossy Ákos és Ureczky Balázs alapítókkal az októberi Forbes magazinban is beszélgettünk (a sajtótájékoztatót Gabossy Ákos és Horváth Patrik tartotta), az újságban részletesen írunk a szabadulószobák piaci helyzetéről, terjeszkedéséről és a mögöttük álló vállalkozásokról.

A világ új ura, a drogériabáró és Polgár Judit

 

Borítókép: Katona Bence és Kisgergely Kornél, a Hiventures vezetői és arcai. Fotók: Egyed Péter

 

Oszd meg!