Fotó: Fotó: CDC // Unsplash
rövid hír

Felcserélték az anyagokat, 15 millió Covid-vakcina ment pocsékba

Forbes
2021. április 01. 2 perc olvasás

15 millió adag veszett kárba a Johnson & Johnson Covid-19 elleni vakcinájából emberi hiba folytán – írja a New York Times. A dolgozók még hetekkel ezelőtt keverték össze az oltóanyag összetevőit a vállalat bérgyártójának baltimore-i gyárában. A hiba következményeként a beígért szállítások is csúszhatnak.

A Politico cikkéből az is kiderül: a vakcinát bérgyártó vállalat, az Emergent BioSolutions egyelőre nincs is a vakcinagyártáshoz szükséges engedélyek birtokában, a tevékenységet abban a reményben kezdte meg, hogy az engedély kiadásának pillanatában máris rendelkezésére állhat a termék. Az alapanyagok felcserélése és így a 15 millió adagos mennyiség az Egyesült Államokban beígért szállításokat késleltetheti. Az üzem egyébként az AstraZenecával is partnerségben áll, de az Egyesült Államokban még utóbbi cég vakcinája sincs engedélyezve.

A Johnson már piacon lévő oltóanyagait a hiba nem érinti, hiszen azokat Hollandiában gyártották. A vállalat az üggyel kapcsolatban csak annyit közölt: valóban akadt „egy adag, amely nem felelt meg a minőségi standardoknak”, ugyanakkor az soha nem jutott el a gyártási folyamat végére. A cég felajánlotta fokozott segítségét a baltimore-i gyárnak, amíg az a gyorsított engedélyeztetésen dolgozik. Ugyanakkor a hiba után a gyártósorok újraindítása napokba vagy akár hetekbe is telhet.

Az ügyről már az engedélyeztetésért felelős amerikai szerv, az FDA is tud, és vizsgálják a történteket, de nem kommentálták a helyzetet.