rövid hír

A világhírű magyar hajós is beszáll a vitatott beruházásba

Forbes
2021. december 10. 2 perc olvasás

A Fertő Part beruházás északi kikötőjében az úszómóló kiépítését, Fa Nándor érdekeltségébe tartozó Fa Hajó Kft. építi – írta meg a Világgazdaság.

Az újság információ szerint az északi kikötő 2,5 hektáros területén több mint 300 hajónak lesz hely, az alapot azok a hét méter magas oszlopok adják, amiket a talajba vernek le a kikötő elárasztása előtt.

Fa Nándor a Világgazdaságnak elmondta, hogy húsz éve foglalkoznak kikötő rendszerek kiépítésével és az általuk használt technológiai világszínvonalúnak számít.

A tervek szerint csak természetes anyagokat használnak majd, vagy olyanokat, amik természet semlegesek.

Fa, aki versenyzőként sokszor járt versenyekre a tó osztrák oldalára, úgy látja, hogy a beruházással a magyar oldalon is lehet majd nemzetközi versenyeket rendezni. A hajós szerint a Fertőn általában szeles az idő, ezért fontos volt, hogy a kikötő kellően tágas legyen, ahol biztonságosan lehet közlekedni.

Kemping, vitorláskikötő és hotel is épül

A Forbes Magazin 2018. áprilisi számában írtunk először arról a készülő, sokmilliárdos fejlesztésről, amelyet a Fertő-tó partján tervez megvalósítani a kormány. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője akkor arról beszélt lapunknak, hogy 2022-ig több, mint 500 milliárd forint hazai és uniós pluszforrás jut az ágazatnak.

A tervek között szerepelt többek között egy új vitorlás- illetve hajókikötő, kemping és fogadó, sportpályák, strandkorszerűsítés, éttermek és egy látogatóközpont.

A már négycsillagos szállodával is felturbózott projekt természetvédelmi és az UNESCO örökségvédelmi területén valósul meg, és a helyiek szerint érdekeik teljes mellőzésével.

A tervek ellen a helyiek és a természetvédők is tiltakoztak, szerintük az egyik legtöbb pénzből finanszírozott idegenforgalmi beruházás természetpusztító és a beruházás figyelmen kívül hagyja a valós társadalmi igényeket és a fenntartható turizmus szempontjait. 

Fa Nándor magyar hajótervező és építő, óceáni szólóvitorlázó, az első magyar, aki többször körbevitorlázta a földet. A Forbes 2017-ben írt róla nagyobb anyagot.

Kép: Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt., látványtervek: KÖZTI Zrt.