Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Háborús helyzethez hasonlította az Evergrande krízisét a vállalat vezetője

A Xu Jiayin, a csőd szélén álló kínai ingatlanóriás, az Evergrande vezetője levelet írt alkalmazottainak,  kitartást várva tőlük, de ez egyelőre aligha nyugtathatja meg a befektetőket. A fél világ a vállalatra figyel, hogy kimenekül-e a csődből, ami világszerte a 2008-ashoz hasonló dominóhatást eredményezhet a piacokon.

Egyelőre nem tudja megnyugtatni befektetőit, beszállítóit és az ingatlanvásárlókat az Evergrande ingatlanbefektetési óriás, ami az elmúlt években összesen 306 milliárd dollár adósságot halmozott fel – az összeg a cég részvényértékének közel 80 százaléka.

Mivel a kínai gazdaságban a befektetési alapok döntő része az ingatlanszektorban összpontosulnak, annak legnagyobb szereplőjének, az Evergrande bedőlése súlyos láncreakciót indíthat el – erről itt írtunk. A honkongi értéktőzsde, valamint a Dow Jones is érzékenyen reagált, estek az árfolyamok.

A vállalat egyelőre befektetőkkel tárgyal, ugyanakkor külső szakértők a kínai kormány közbelépését várják.

Levél, ami szerint nagy a baj

Xi Jiayin vezérigazgató levelet írt a vállalat közel 125 ezer munkatársának, ami a Business Insiderhez is eljutott. A levél konkrétumok nélküli, inkább buzdító jellegű levél volt, mégis teli aggasztó elemekkel.

A vezérigazgató „kitartást” és „harcot” vár a vállalat munkatársaitól, szerinte ezzel a szellemiséggel „kell megnyernünk ezt a háborút”, illetve „kiléphetünk a sötétségből”.

Ami a lényegi elemeket illeti, Xi Jiayin nem tudott olyan állítást tenni, ami azt mutatná, hogy rendeződik a vállalat helyzete. Sok feltételesmóddal és jövőidőben fogalmazva azt írta, hogy

„ha ezt megtesszük, képesek leszünk lépéseket tenni a teljes újranyitás felé. Teljesíthetjük ígéretünket, hogy garantáljuk, az ingatlanok eljutnak vásárlóink ​​kezébe. Szintén képesek lehetünk elszámolni a lakásvásárlók, befektetők, üzlettársaink és a pénzintézet felé, határozott választ adva, hogy felelősségteljesek vagyunk, és elbírjuk ezt a terhet.”

Kiemelt kép: A China Evergrande egyik épülete/Wikimedia

Oszd meg!