Fotó: Forrás: Creative Commons
rövid hír

Csőd szélén a kínai gigacég, ha bedől, abba az egész világgazdaság beleremeghet

Forbes
2021. szeptember 20. 3 perc olvasás

A csőd szélére került a világ egyik legnagyobb (és legeladósodottabb) ingatlanfejlesztője, a kínai Evergrande. Ha bedől, annak szélesebb körű, rendszerszintű hatásai lehetnek. A hongkongi tőzsde hétfői mélyrepülése nyomás alá helyezte a nemzetközi tőkepiacokat is, nem csak a részvény-, de a nyersanyag- és kriptovaluta-piacok is esnek.

Az előzményekről itt írtunk, a Portfolio pedig részletesen írt arról, hogy az Evergrande körüli bizonytalanság hatásai utolérték a hongkongi tőzsdét is. Az Evergrande elvileg tárgyal befektetőkkel eszközei egy részének eladásáról, ami némileg stabilizálhatná a helyzetet, de félő, hogy csak ideiglenesen. A befektetők abban reménykednek, hogy a kínai kormány arra fogja használni befolyását. Az ingatlanóriás 122. helyen áll a Fortune 500-as listán,

több mint kétszázezer munkavállalója van, tavaly 110 milliárd dollár bevétele volt ingatlaneladásokból, mérlegfőösszege 2,3 billió jüan volt. Világszerte több mint 1300 ingatlanberuházásuk van 280 városban.

Kína felépíti a világ legnagyobb stadionját remélve, hogy mire kész lesz, már lesznek tömegrendezvények

Dominóhatás

A vállalat közölte, hogy ha nem tudja fizetni a hiteleit, annak dominószerű hatása lehet, szélesebb körben nem tudja majd teljesíteni a kötelezettségeit. Ez nemcsak a bankokat, hanem a beszállítókat, az ingatlanvásárlókat és a befektetőket is érintheti. 

A bankok: A bankszektor kapná az első csapást az Evergrande csődje esetén, főleg, ha az ingatlanszektorban szélesebb körben elindít egy fertőzést. A Capital Economics szakértője szerint a legvalószínűbb szcenárió Kína hard landingjére mindig is az volt, hogy nagy ingatlanfejlesztők összeomlása válságot robbantana ki a pénzügyi szektorban. Az, hogy most a pénzpiacok még nem kongatják a vészharangot, nem jelenti azt, hogy nem is fogják.

A lakásvásárlók és a befektetők: A napokban zaklatott lakásvásárlók és befektetők lázadtak fel több városban, a társadalmi elégedetlenség komoly kockázatot jelent az Evergrande csődje kapcsán.

Hétfőn például mintegy 100 kisbefektető jelent meg az Evergrande sencseni főhadiszállásán, követelve az esedékes kamatot és tőkefizetést a cég által kibocsátott kötvényeken,

pénzügyi instrumentumokon. A rossz hír, hogy nem csak az utcákon uralkodott el a negatív hangulat, de a magas hozamú kötvények piacán is, amit Ázsiában az ingatlanvállalatok dominálnak.

A beszállítók: Az Evergrande

bedőlése más iparágakba is átgyűrűzhet, ha nem fizeti ki a beszállítóit.

Az S&P Global Ratings szerint az Evergrande megpróbálkozhat azzal, hogy ingatlanokkal fizesse ki a beszállítókat, a festékeket gyártó Skshu Paint például már közölte, hogy egy félig kész ingatlannak törlesztette tartozása egy részét az Evergrande. Az S&P augusztusi becslése szerint a következő 12 hónapban mintegy 240 milliárd jüan, vagyis 37 milliárd dollár értékben kellene kifizetnie szállítókat, ebből 100 milliárd jüan már az idei évben lejár. A bankoknak a beszállítókon keresztül lehet közvetett kitettsége is az Evergrande felé. A Fitch elemzése szerint az ingatlanfejlesztő szállítói állománya eléri a 667 milliárd jüant.

A teljes cikk itt olvasható. 

Borítókép: Az Evergrande egyik kínai központja. Forrás: Creative Commons