Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A befektetők a kínai gazdaság bezuhanásától tartanak, a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője került csődközelbe

A nemzetközi befektetői világ árgus szemekkel figyeli Kína legnagyobb ingatlanfejlesztő-óriásának eladósodását, miután az elmúlt néhány évben rengeteg pénzt tettek a kínai gazdaság fejlődésére. A hatás az egész ország gazdaságát fenyegeti.

A China Evergrande május óta komoly pénzszűkében van, most már a fizetésképtelenség határán billeg, írja a Reuters. Két billió jüanos, azaz több mint 305 milliárd dolláros tartozásuk elnyelte a részvényeik és kötvényeik körülbelül 80 százalékát. 

Mindenki csak találgatni tudja, mi következik most, az Evergrande kommunikációja ugyanis zavaros. A közleményeikben megerősítik, hogy „példátlan nehézségekkel néznek szembe”. A bankok és befektetők közben attól tartanak, hogy a válság elgyűrűzik a teljes kínai bankrendszerig. Az biztos, hogy

az Evergrande bizonytalan helyzete megdöntötte azt a mítoszt, hogy van olyan cég, ami túl nagy a bedőléshez. 

A helyzetről a CNN azt írta, „Kínát egy lehetséges Lehman-pillanat fenyegeti”, utalva a 2008-ban a Lehman Brothers bedőlésével kezdődő gazdasági válságra.

A befektetők a kínai kormányban bíznak

Az Evergrande elvileg tárgyal befektetőkkel eszközei egy részének eladásáról, ami némileg stabilizálhatná a helyzetet, de félő, hogy csak ideiglenesen. A befektetők abban reménykednek, hogy a kínai kormány arra fogja használni befolyását, hogy stabilizálja a helyzetet, és az ne okozzon recessziót, és társadalmi zavargásokat. 

Az ingatlanóriás 122. helyen áll a Fortune 500-as listán, több mint kétszázezer munkavállalója van, tavaly 110 milliárd dollár bevétele volt ingatlaneladásokból, mérlegfőösszege 2,3 billió jüan volt. Világszerte több mint 1300 ingatlanberuházásuk van 280 városban.

Borítókép: A China Evergrande egyik épülete

Oszd meg!