Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép:: NeONBRAND // Unsplash

Esti levél a főnöktől? Törvénnyel tiltották be Portugáliában

Portugáliában már illegális, hogy a főnökök munkaidő után bármilyen platformon kapcsolatba lépjenek alkalmazottaikkal. Emellett a munkaadóknak meg kell fizetniük a távoli munkavégzésben felmerült költségeket, például a megnövekedett villany- és internetszámlákat.

A portugál törvényhozók azt remélik, hogy az új munkaügyi törvények az országba vonzzák a digitális nomádokat.

Azokat a munkaadókat, akik munkaidőn túl is keresik a beosztottjaikat és nem fizetik ki a távolról végzett munka miatt megnövekedett internet- és villanyszámlákat, mostantól pénzbírsággal sújthatják.

Digitális nomád az OOO Campusban. // Fotó: Sebestyén László

Nem minden javasolt törvényt fogadtak el. Például felmerült a „kikapcsolási jog”, azaz, hogy a munkavállalók kikapcsolhassák a munkaeszközöket és az üzenetküldő szolgáltatásokat a munkaidő lejártával. Ezt nem vették bele az új törvénybe.

Az ország ideiglenes munkavállalói vízumát kihasználhatják az országba érkező vállalkozók és digitális nomádok. Emellett februártól Madeira szigetein elindítottak

egy „digitális nomád falut”, ami ingyenes wifivel és munkaállomásokkal várja a dolgozókat.

Nem ez az egyetlen ország, amely virtuális munkaerőt szeretne magához vonzani. Bermuda, Antigua és Costa Rica is bejelentették, hogy a világjárvány idején digitális nomád vízumot kínálnak, amely akár két évig is lehetővé teszi az országban való tartózkodást.

Az európai országok közül Horvátország, Görögország és Spanyolország is kínálnak virtuális munkavállalási vízumot.

Borítóép:: Neonbrand // Unsplash

Oszd meg!