Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

És akkor a Google úgy döntött, kinyírja a Zoom-ot: ingyenes lesz a videós szolgáltatásuk

A Google Cloud ma bejelentette, hogy mindenki számára díjmentesen elérhetővé teszi a Google Meet-et, a Google prémium videokonferencia-megoldását, hogy világszerte megkönnyítse a biztonságos kommunikációt és együttműködést. Most bárki, aki rendelkezik e-mail címmel, biztonságosan indíthat vagy csatlakozhat magas színvonalú és biztonságos videótalálkozókhoz – írja a cég közleménye.

Nem véletlenül szerepel benne a biztonságos szó ennyiszer, az amerikai techóriás szemét a koronavírus-járvány kitörése óta szúrja a videókonferencia-szolgáltatást nyújtó Zoom felemelkedése, aminek biztonságát többször is kritizálta maga a Google is – tegyük hozzá, joggal.

A Google mostani lépése egyértelműen a Zoom-nak fog a leginkább fájni.

„A magánélet és az otthonról végzett munka határainak elmosódásával a Google Meet egyszerre nyújthat megoldást egy jobb minőségű munkahelyi meetingre, csempés képernyőnézetet a szülinapi bulira vagy biztonságot az orvosunkkal folytatott videóhíváshoz” – mondta Javier Solteno, a G Suite alelnöke. „Jelenleg egy világméretű hangsúlyáthelyeződés szemtanúi vagyunk, amely befolyásolja a kommunikációt a munkahelyektől kezdve az iskolákon át az otthonokig. Az emberek ismerős és biztonságos eszközökre vágynak, amelyeket életük minden területén használhatnak.”

G Suite: minden szolgáltatás ingyenes lesz

Azok a szolgáltatások, amelyek korábban csak a G Suite előfizető ügyfelek számára voltak elérhetők, most mindenki számára díjmentessé válnak, beleértve a biztonsági megoldásokat, a sok résztvevős konferenciákat (egyéni felhasználók esetén 100, üzleti és oktatási partnereknek 250 résztvevőig), a nagy felbontású képernyőmegosztást, a valós idejű feliratokat és az igényekhez igazodó elrendezéseket, így a kibővített csempés nézetet is.

A jövő héttől kezdődően fokozatosan teszik elérhetővé a Meet-et. Előfordulhat, hogy a felhasználó nem tud azonnal létrehozni találkozót a meet.google.com, oldalon, viszont ilyen esetben feliratkozás esetén értesítést kap, amint elérhetővé válik számára is a szolgáltatás.

A Meet is nagyot ment az elmúlt hónapokban

Január óta a Meet napi felhasználási csúcsa harmincszorosára növekedett. Ebben a hónapban a Meet-en naponta 3 milliárd percnyi videóbeszélgetés zajlik és 3 millió új felhasználóval bővül minden egyes nap. Múlt héten a Meet napi felhasználóinak száma meghaladta a 100 milliót.

Ez a növekedés nagyobb felelősséget is jelent – hangsúlyozza a Google (amelynek azért szintén voltak korábban adatkezelési ügyei). Mint írják, a magánélet védelme és a biztonság kiemelkedően fontos, függetlenül attól, hogy bizalmas információt oszt meg az orvos betegével, ügyféltalálkozót tart egy pénzügyi tanácsadó vagy virtuális ünneplésre gyűlnek össze az emberek egy sikeres érettségi vagy ünnepnapok alkalmából.

A Google Cloud nem használja fel a személyes adatokat hirdetési célokra és ezekhez harmadik felek számára nem enged hozzáférést.

Ingyenes, és… nem is marad az

Mit tud az ingyenes Meet és mi lesz az eddig fizetős G Suite-ügyfelekkel?

Egyéni felhasználók: Az egyéni felhasználók számára díjmentesen használható a Meet program a meet.google.com webhelyen, valamint a Meet iOS és Android alkalmazásán keresztül. A Meet-tel lehetőségük van biztonságos videóhívásokat létrehozni és megosztani bárkivel, vagy más által létrehozott videohívásokhoz csatlakozni – legyen szó virtuális jógaóráról, heti könyvklubról, a szomszédokkal való találkozásról vagy bármi egyéb alkalomról. Az egyének által létrehozott videohívásban már akár 100 ember is részt vehet, és olyan hasznos funkciókkal rendelkezik, mint például a képernyőmegosztás, a valós idejű feliratozás vagy a kibővített csempézett elrendezés.
Csapatok, amelyek nem G Suite előfizető ügyfelek: A mai napon a G Suite Essentials-t, szolgáltatásunk új kiadását is bemutatjuk, amely segíti a vállalatok csapatait a G Suite használatának elkezdésében, abban az esetben is, ha már rendelkeznek levelező megoldással. A G Suite Essentials hozzáférést biztosít a Meet, a Drive, a Docs, a Sheets és a Slides szolgáltatásokhoz, lehetővé téve a zökkenőmentes tartalomlétrehozást és a valós idejű együttműködést. A G Suite Essentials szeptember 30-ig díjmentes, és olyan naprakész funkciókkal rendelkezik, mint például 250 fős találkozók tartásának lehetősége, az élő közvetítés és a biztonságos értekezlet-felvétel. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a G Suite Essentials funkciói mellett a Gmailt és a Naptárt is használni szeretnék, a G Suite Business kiadásra való előfizetés ajánlott.
Meglévő G Suite ügyfelek: A G Suite 6 millió meglévő ügyfele már rendelkezik hozzáféréssel a Meet programhoz. Az adminoknak egyszerűen engedélyezniük kell a Meet funkciót a súgóban bemutatott utasítások követésével. A G Suite emellett szeptember 30-ig három lehetőséget kínál új és meglévő vállalati ügyfelei számára a Meet használatára: díjmentes hozzáférés a Meet speciális szolgáltatásaihoz minden G Suite ügyfél számára, díjmentes kiegészítő Meet licencek a meglévő G Suite ügyfelek számára a jelenlegi szerződésük módosítása nélkül és díjmentes G Suite Essentials új vállalati ügyfelek számára.
Iskolák és felsőoktatási intézmények: A G Suite Education összes kiadása tartalmazza a Meet szolgáltatást, amely világszerte több mint 120 millió diáknak és tanárnak biztosít kiváló minőségű virtuális tanórákat, tanár-szülő konferenciákat, oktatást és akár iskolai szocializációs lehetőséget.

Oszd meg!