Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Azt hitted, a Zoom teljesen biztonságos? Nos, nem egészen

Nem nyújt végponti titkosítást a Zoom, hiába kommunikálja ezt több helyen is mind a cég, mind az alkalmazás – írja a The Intercept.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a beszélgetések tartalma titkosítva kerül a Zoom szervereire, a cég pedig ezt képtelen feloldani, mert arra csak a végpontokon, azaz a felhasználóknál van mód. Ami valójában történik viszont, az nem különbözik a böngészőkből ismerős, mezei HTTPS protokolltól: a forgalom maga titkosított ugyan (a kíváncsi szomszéd a Wifi jelszavunk ismeretében sem kukucskálhat bele), a szervereken azonban hozzáférhetők az adatok.

Ezt a Zoom is elismerte az Interceptnek. A cég álláspontja szerint egyszerűen mást értenek „end-to-end” titkosítás alatt: tulajdonképpen a szervereket nevezik végpontoknak, és a köztük folyó kommunikáció az, ami valóban titkosított. Ugyan a szerverek fizikai értelemben a felhasználók között helyezkednek el, a végponti titkosítás pedig egy általában használt szakkifejezés, a Zoom szerint ez teljesen rendben van, különben is, a felhasználók közti chat még a white paper szerint is valós végponti titkosítást kínál.

Zavaros? Az, bár elsősorban nem technikai, hanem marketingkérdés, hogy most lehet-e a nem igazán végponti titkosítást végponti titkosításnak nevezni. Ashkan Soltani független biztonságtechnikai szakértő szerint azon áll vagy bukik a cég igaza, hogy a felhasználók amiatt döntenek-e a Zoom használata mellett, hogy azt hiszik: van benne végponti titkosítás, azaz a beszélgetéseikhez az ég világon senki sem férhet hozzá.

Az mindenesetre biztos, hogy csoportos videochatelés esetében nem könnyű végponti titkosítást implementálni. Matthew Green, a Johns Hopkins University kriptográfusa szerint a titkosított adattovábbítás megnehezíti a kapcsolat minőségének optimalizálását – ha a rendszer látja, kinél szemcsés a kép vagy megy el a hang, akkor végponti titkosítás nélkül ezt gyorsan javíthatja. Mindez viszont nem lehetetlen: az Apple FaceTime-ja csoportosan is végponti titkosítást használ, azaz mindig biztonságos marad.

Ami a Zoomot illeti, a cég állítja, hogy sosem nézik meg, ki miről és hogyan beszélget, és csak a szolgáltatás fennmaradásához szükséges adatokat használják fel házon belül. Ugyanakkor a cég most egy másik adatbiztonsági ügyben is magyarázkodni kényszerül: a Motherboard leplezte le, hogy iOS-en használva a Zoom app még akkor is továbbít adatokat a Facebooknak, ha a felhasználónak nincs fiókja a világ legnagyobb közösségi oldalán.

Bár a Zoom végfelhasználói szerződése kimondja, hogy a cég hirdetési partnerei automatikusan gyűjtenek adatokat az alkalmazásból, a listában a Google-t felsorolják ugyan, de a Facebookot nem.

Kép: Allie Smith // Unsplash

Oszd meg!