Yallourn Power Station, wikimedia
rövid hír

Zöld váltásról beszélnek, mégis átadták az óriási szénerőművet

Forbes
2021. december 29. 2 perc olvasás

Még a közelgő téli olimpiát is beárnyékolhatja a szmog, Kína mégis gőzerővel bővíti szénerőművi kapacitását. 2025 után ígérnek lassítást, de addig még több egység átadása várható.

Kína, miközben a világ egyéb részein igyekeznek kevesebb széndioxidot termelni, épp most fejezte be a Shanghaimiao szénerőmű 1000 megawattos egységét. Ez a legnagyobb széntüzelésű egység, amit most az országban építenek. Összevetésül: a paksi atomerőmű, ami Magyarország villamosenergia-termelésének felét adja, 2000 megawattos.

A kínai erőmű üzemeltetője, a China Energy Investment Corporation leányvállalata ugyanakkor azt mondja, hogy a legfejlettebb technológiával készült az erőmű, ennek lesz a legkisebb szén- és vízfelhasználása – írja a Reuters. De azért zöld távolról sem lesz, pedig épp friss téma, hogy a közelgő téli olimpiát is beárnyékolhatja az ország rendkívül rossz levegőminősége.

Ugyan Kína is belátta, hogy muszáj zöldítenie a villamosenergia-termelését, mégsem sikerül érdemben leszorítani a szénerőművekből származó károsanyag-kibocsátást. Már így is Kína felelős a szénerőművekből származó széndioxid-kibocsátás bő feléért, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint pedig az idén további 9 százalékot nő a kibocsátás. Sőt, az ügynökség szerint a globális szénszükséglet 2022-ben új történelmi rekordra nőhet a kínai, indiai és amerikai energiaigények miatt.

Peking azt ígéri: 2025 után kezdi majd el érdemben csökkenteni a kibocsátást. Ugyanakkor a helyi hálózatüzemeltető friss jelentése szerint a 2021-2025-ös időszakban további 150 gigawattnyi teljesítményt építhetnek ki még szénerőművekből az ellátásbiztonság érdekében.

Borítókép: illusztráció, az ausztrál Yallourn szénerőmű, Forrás: Wikimedia