Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk: félmillió Teslát fogunk idén gyártani! Megint Musk: jó, mégsem

Twitteren ígérte be az ötszázezres gyártási számot, aztán kicsit árnyalta a mondanivalóját.

Már megszokhattuk Elon Musktól, hogy egyáltalán nem idegen tőle meredek dolgokat írni Twitteren: elég csak arra emlékeznünk, hogy egy béna füves poén miatt beperelte az Amerikai Tőzsdefelügyelet a részvényesek félrevezetése miatt, és eltiltották három évre a Tesla elnöki pozíciójától (persze a vezérigazgató és a fő tulajdonos még mindig ő).

Most újabb nagy bemondással jelentkezett a közösségi médiában: „2011-ben nulla Teslát gyártottunk, de körülbelül 500 ezret fogunk 2019-ben.”

A félmilliós darabszám óriási ugrás lenne a Teslának, sokan szkeptikusan is reagáltak erre, mivel korábban a befektetőknek körbeküldött levélben 2019-re 400 ezer leszállított autó szerepelt a 2019-es üzleti tervben. Pár órával később visszakozott is a kijelentésétől.

Úgy értette, hogy 2019 végére elérik a heti tízezer autós gyártási ütemet, ami évi ötszázezer autónak felelne meg.

Ez már egy jóval reálisabb forgatókönyv, de így sem lesz egyszerű dolga az  elektromos-autógyártónak elérni a célt. Musk és a cég pénzügyi igazgatója, Deepak Ahuja alig egy hónapja még úgy nyilatkozott, hogy a Teslának időre van szüksége a év végéig, hogy elérje a heti hétezer legyártott autós számot az olcsó modellnek szánt Model 3 esetében.

Musknak ugyanakkor meg kell adni, hogy hatalmasat lépett előre a vállalat: 2017 ősze óta a poklok poklát járta meg a cég, amiből 2018 év végére sikerült kikecmeregni, a kiszállított modellek számát megháromszorozták az előző évhez képest, és már elindultak a Model 3 szállítmányok Kínába és Európába is, aminek ráadásul az árát is sikerült lefaragni az év elején.

Elon Musk ismét csökkenti a Tesla Model 3 árát

Ilyen nincs: füves poén volt a 420-as árfolyam, amivel Musk le akarta nyűgözni a barátnőjét, vesztett rajta egymilliárd dollárt

A zseniális marketing mögött: Musk élete sikere lenne, ha innen felállna a Tesla

Oszd meg!