Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Elérték a csúcsot az árak az albérletpiacon? Ezekkel a bérleti díjakkal számolhatunk a városokban

2019-ben több mint 20 ezer új lakást adnak át, ezeknek a jelentős része az albérletpiac kínálati oldalát fogja bővíteni. Nagyobb lesz a verseny az albérlőkért, nem várható komoly változás az árakban.

A lakásépítési láznak köszönhetően tömegesen érkezhetnek az új lakások a piacra: a korábban elindult építkezések jelentős része 2019-re fejeződik be, így a tavalyi évit is meghaladó, több mint 20 ezer lakás átadása várható – áll az ingatlan.com elemzésében.

Ezeknek az új lakásoknak egy jelentős részét befektetők vásárolták fel kiadási céllal, így az albérletpiacon megjelenő új lakások kínálata ugrásszerűen emelkedhet. Az átlagos bérleti díjhoz képest az új lakásokat eddig jellemzően 10-20 százalékos felárral lehetett kivenni.

A növekvő kínálat miatt nagyobb lesz a verseny az albérlőkért, így mérséklődhet a bérleti díjban megjelenő minőségi felár.

A sok új lakás megjelenése a használt lakások bérleti díjára is hatással lehet. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a rosszabb minőségű kiadó lakások hátrányba kerülhetnek az új építésűekhez képest, ezért lehet, hogy

a jövőben ezeket a használt ingatlanokat csak alacsonyabb áron tudják a tulajdonosok bérbe adni.

Ugyanakkor az eladó lakások piacán látható erős kereslet és drágulás az albérletpiaci keresletet is erősítheti. Az áremelkedés miatt ugyanis Budapestre és a többi nagyvárosba költözők közül sokan a vásárlás helyett inkább a lakásbérlés felé vehetik az irányt, ez pedig az albérletárak csökkenése ellen hat.

2019 januárjában ezekkel az átlagos albérleti díjakkal lehet számolni Budapesten és a megyeszékhelyeken:

Mutatjuk a számokat, melyik kerületekben és vidéki városokban drágultak legtöbbet a lakások idén

Borítókép: Sebestyén László

 

"A konformitás az egyik legszomorúbb dolog, ami a kreativitással történhet."

Evan Spiegel, a Snapchat alapítója