Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Eladta London egyik legmenőbb irodaházát a szlovákok Demjánja

A Wells Fargo vásárolta meg a londoni King William Street 33 alatti (korábban 33 Central néven ismert) ingatlant a HB Reavis – eredetileg szlovák – nemzetközi ingatlanfejlesztő csoporttól, az első szlovák milliárdos cégétől. A ház története a londoni ingatlanpiac egyik legnagyobb irodatranzakciója a Brexit óta.

A London szívében található ingatlan a belváros egyik legkedvezőbb elhelyezkedésű irodaépülete: közvetlenül az irodaház mellett található a London Bridge, a Monument és Bank megálló, emellett a Tower of London és a Borough Market is könnyen elérhető gyalogosan. Az épületet a díjnyertes John Robertson Architects brit építészügynökség tervezte, akik a HB Reavis szakértői csapatának segítségével álmodták meg az impozáns épületet és annak modern technikai megoldásait – írja a cég közelénye. A Wells Fargo közel 1200, jelenleg a város négy különböző pontján dolgozó munkatársát szeretné 2018 utolsó negyedévére több lépésben a King William Street 33-ba költöztetni.

hb-reavis-33-king-william-street-london-rjasonhawkes-006

King William Street 33

Az épület egyik legkiemelkedőbb látványeleme a több mint 40 különböző, Nagy-Britanniában őshonos vadnövényfajt és virágot felvonultató festői tetőkert, amelyet a Townshend Landscape Architects tervezett. A tetőkertből  csodálatos panoráma tárul elénk London leghíresebb látnivalóira, mint például a Shardra, a Szent Pál katedrálisra, a Walkie Talkie-ként emlegetett látványos Fenchurch Street 20 épületére és a Temzére.

A HB Reavis 2013 végén vásárolta meg a területet, az építkezést pedig 2014 közepén kezdte meg. 2016 júliusában a Wells Fargo megállapodást kötött az épület megvásárlására, amely a londoni ingatlanpiac egyik legnagyobb irodatranzakciója volt abban az évben, alig egy hónappal a történelmi jelentőségű, 2016 júniusi Brexit-népszavazás után.

hb-reavis-33-king-william-street-london-rjasonhawkes-001

De miért érdekes ez nekünk, magyaroknak?

Mert a HB Reavis egy – eredetileg – szlovák vállalatcsoport, tulajdonosa a 90-es évek elején egy hifi-rendszereket építő társasággal kezdett, aztán az első üzleti sikerek után átnyergelt az ingatlanpiacra. Ivan Chrenko rejtélyes figura, nem beszél újságírókkal, a szlovák Forbesszal sem tett kivételt, de üzleti eredményeit mindig is transzparensen kezelte, sosem titkolta el mennyiért vett telkeket vagy adott el fejlesztéseket. Korábban azt is elárulta: a Wells Fargónak fejlesztett irodakomplexumot 300 millió fontért szerezte meg. Azt, hogy mennyiért adta el, nem hozták nyilvánosságra.

Radim Rimanek, a HB Reavis igazgatótanácsának tagja az eladás kapcsán készült sajtóközleményben azt mondja: „A King William Street 33 építésének befejezése fontos pillanat a HB Reavis életében, hiszen az épület az első londoni befektetésünk, amelyet először is adunk át a négy jelenleg zajló londoni projektünk közül. Remek visszajelzés a számunkra, hogy a Wells Fargo a HB Reavist választotta partnereként. Ez megerősít minket abban, hogy helyes úton járunk azzal a törekvésünkkel, hogy egyedülálló, dizájnközpontú munkahelyeket hozzunk létre, amelyek az ott dolgozók, a közelben élők és a környékre látogatók igényeire lettek szabva”.

Olvasd el, hogyan lett milliárdos, és hogyan csinálta meg élete üzletét Londonban Ivan Chrenko! További infografikák korábbi cikkünkben!


 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."