Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Eladta London egyik legmenőbb irodaházát a szlovákok Demjánja

A Wells Fargo vásárolta meg a londoni King William Street 33 alatti (korábban 33 Central néven ismert) ingatlant a HB Reavis – eredetileg szlovák – nemzetközi ingatlanfejlesztő csoporttól, az első szlovák milliárdos cégétől. A ház története a londoni ingatlanpiac egyik legnagyobb irodatranzakciója a Brexit óta.

A London szívében található ingatlan a belváros egyik legkedvezőbb elhelyezkedésű irodaépülete: közvetlenül az irodaház mellett található a London Bridge, a Monument és Bank megálló, emellett a Tower of London és a Borough Market is könnyen elérhető gyalogosan. Az épületet a díjnyertes John Robertson Architects brit építészügynökség tervezte, akik a HB Reavis szakértői csapatának segítségével álmodták meg az impozáns épületet és annak modern technikai megoldásait – írja a cég közelénye. A Wells Fargo közel 1200, jelenleg a város négy különböző pontján dolgozó munkatársát szeretné 2018 utolsó negyedévére több lépésben a King William Street 33-ba költöztetni.

hb-reavis-33-king-william-street-london-rjasonhawkes-006

King William Street 33

Az épület egyik legkiemelkedőbb látványeleme a több mint 40 különböző, Nagy-Britanniában őshonos vadnövényfajt és virágot felvonultató festői tetőkert, amelyet a Townshend Landscape Architects tervezett. A tetőkertből  csodálatos panoráma tárul elénk London leghíresebb látnivalóira, mint például a Shardra, a Szent Pál katedrálisra, a Walkie Talkie-ként emlegetett látványos Fenchurch Street 20 épületére és a Temzére.

A HB Reavis 2013 végén vásárolta meg a területet, az építkezést pedig 2014 közepén kezdte meg. 2016 júliusában a Wells Fargo megállapodást kötött az épület megvásárlására, amely a londoni ingatlanpiac egyik legnagyobb irodatranzakciója volt abban az évben, alig egy hónappal a történelmi jelentőségű, 2016 júniusi Brexit-népszavazás után.

hb-reavis-33-king-william-street-london-rjasonhawkes-001

De miért érdekes ez nekünk, magyaroknak?

Mert a HB Reavis egy – eredetileg – szlovák vállalatcsoport, tulajdonosa a 90-es évek elején egy hifi-rendszereket építő társasággal kezdett, aztán az első üzleti sikerek után átnyergelt az ingatlanpiacra. Ivan Chrenko rejtélyes figura, nem beszél újságírókkal, a szlovák Forbesszal sem tett kivételt, de üzleti eredményeit mindig is transzparensen kezelte, sosem titkolta el mennyiért vett telkeket vagy adott el fejlesztéseket. Korábban azt is elárulta: a Wells Fargónak fejlesztett irodakomplexumot 300 millió fontért szerezte meg. Azt, hogy mennyiért adta el, nem hozták nyilvánosságra.

Radim Rimanek, a HB Reavis igazgatótanácsának tagja az eladás kapcsán készült sajtóközleményben azt mondja: „A King William Street 33 építésének befejezése fontos pillanat a HB Reavis életében, hiszen az épület az első londoni befektetésünk, amelyet először is adunk át a négy jelenleg zajló londoni projektünk közül. Remek visszajelzés a számunkra, hogy a Wells Fargo a HB Reavist választotta partnereként. Ez megerősít minket abban, hogy helyes úton járunk azzal a törekvésünkkel, hogy egyedülálló, dizájnközpontú munkahelyeket hozzunk létre, amelyek az ott dolgozók, a közelben élők és a környékre látogatók igényeire lettek szabva”.

Olvasd el, hogyan lett milliárdos, és hogyan csinálta meg élete üzletét Londonban Ivan Chrenko! További infografikák korábbi cikkünkben!

Oszd meg!