Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A szlovákok Demján Sándora megcsinálta a brexit utáni legnagyobb üzletet Londonban

A legfrissebb Forbesban részletesen mutatjuk be Szlovákia első dollármilliárdosát, aki ma már Londonban terjeszkedik az ingatlanpiacon. Infografikán, hogyan jutott el Ivan Chrenko és a HB Reavis az 1 milliárd dollárig. A teljes sztori a legfrissebb Forbesban, már az újságárusoknál! 

cover_01

A korábban One Waterloo néven is ismert, London South Bank negyedében elhelyezkedő Elizabeth House-t megvásárolta egy nemzetközi ingatlanbefektető, a HB Reavis. Egy 88 000 négyzetméteres fejlesztésre kaptak engedélyt – derült ki a múlt hét végén.

De miért érdekes ez nekünk, magyaroknak?

Mert a HB Reavis egy – eredetileg – szlovák vállalatcsoport, tulajdonosa a 90-es évek elején egy hifi-rendszereket építő társasággal kezdett, aztán az első üzleti sikerek után átnyergelt az ingatlanpiacra. Ivan Chrenko rejtélyes figura, nem beszél újságírókkal, a szlovák Forbesszal sem tett kivételt. De üzleti eredményeit mindig is transzparensen kezelte, sosem titkolta el mennyiért vett telkeket vagy adott el fejlesztéseket.

Nemrég Londonban ütötte nyélbe a Brexit utáni legnagyobb ingatlanbizniszt, a Wells Fargónak fejleszt irodakomplexumot – 300 millió fontért.

Nem túlzás, ő olyan mint nekünk Demján Sándor. Chrenko első nagydobása, hogy a Pozsony jelképének számtó Szlovák Nemzeti Felkelés hídja (igen, ez az “ufóhíd”) melletti elhagyatott telekben fantáziát látott, hatalmas bevásárló- és irodaközpontot épített ide, és miután autóút kötötte össze ezt a kijebb eső részt a belvárossal, számításai be is jöttek. Az Aupark névre keresztelt ingatlanberuházás ágyazott meg aztán a nemzetközi sikereknek is – ahogy Budapesten a Demján-féle Pólus Center is mérföldkő volt, nemcsak a hazai ingatlanfejlesztésben, de Demján karrierjében is.

Ivan Chrenko az első szlovák dollármilliárdos – ehhez a sikeres londoni befektetések is hozzájárultak. (A most botrányba keveredett cseh pénzügyminiszter, Andrej Babis, szlovák származású, a mai Szlovákia területén született, de a nemzetközi Forbes a cseh listán tartja őt számon, ma már ott is él, ott van a legtöbb érdekeltsége is – ezért mondjuk Chrenkóra, hogy ő az első szlovák milliárdos, ő ma is Szlovákiában él, amúgy.)

chrenko_hb_reavis

A mostani magyar Forbesban részletes  életrajzot és cégportrét közlünk Chrenkóról és az általa kitalált üzleti modellről, ami talán mindenki mást halálra ítélt volna az ingatlanpiacon.

Az sem mellékes, hogy Chrenko mindig is kerülte a politikát, az államtól való teljes függetlenségre törekszik.

Ez sem Demjánról, sem pedig Babisról nem mondható el.

A magazinban részletesen elmeséljük, hogyan érte el mindezt ez a titokzatos szlovák figura, aki valósággal szerelmes volt a plázákba a 2000-es évek elején, most pedig Londonért van oda – költ is rá rendesen. A térség egyetlen milliárdosa, aki komolyan vehető befektetőként szóba jöhet az öldöklő londoni ingatlanpiacon. Itt csinálta meg élete üzletét.

Csak összehasonlításul, a magyar piac ingatlanóriása,

Demján Sándor 1997-ben alapította 2 millió dollárból a TriGránitot, amit 2015-ben adott el egy amerikai alapnak, a Forbes becslése szerint több mint 600 millió dollárért. Ha minden jól megy, Chrenko a tervei szerint idén az első félévben keres majd ennyit.

Londonban hasít, és sok pénzt keres

A mostani londoni projekt már a negyedik tranzakciójuk a brit piacon. A Waterloo Station szomszédságában, a York Roadon található épületet a London & Regional és Chelsfield vállalatoktól vásárolták meg. A nagyléptékű, többségében irodaház-fejlesztés immár a negyedik projekt a HB Reavis londoni portfóliójában.

Az Elizabeth House egy 1960-as években épült, elavult irodaház, amely több mint tíz éve vár átépítésre. A területen két új épület tervezésére, valamint közösségi terek kialakítására kaptak engedélyt. A terület fejlesztésére vonatkozó tervek és elképzelések további lendületet adnak a South Bank stratégiai szempontból fontos és jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező részének megújításához.
A HB Reavis új szerzeménye Londonban - egyelőre nem valami szép

A HB Reavis új szerzeménye Londonban – egyelőre nem valami szép

A tervezett új fejlesztés egy 29 emeletes (118 m magas) épületet foglal magába az északi oldalon, amelyben irodák és lakások kapnak helyet, és egy 10 emeletes épületet a déli oldalon, irodákkal és kiskereskedelmi egységekkel. A fejlesztés 88 000 négyzetméteren valósulhat meg, ahol 70 000 négyzetméter kereskedelmi célú terület, 142 lakás és 18 000 négyzetméter közösségi terület kap helyet.

A teljes sztori a legfrissebb Forbesban, már az újságárusoknál! 

Oszd meg!