Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

Kevesebb az eladó étterem, az árak folyamatosan nőnek

A járvány ideje alatt folyamatosan emelkedett a budapesti eladó üzlethelyiségek átlagos négyzetméterára, a kínálat most 20 százalékkal szűkebb.

Idén februárról áprilisra 553 ezerről 588 ezer forintra ugrott a kínálati átlagár. Ez a több mint 6 százalékos hirtelen áremelkedés már egyértelműen a nyitási hullámot tükrözi, és az éttermek körében is jelentkezett – írta a Világgazdaság az Ingatlan.com adatai alapján.

Az eladásra kínált éttermi ingatlanok négyzetméterára 564 ezer forintról 594 ezerre emelkedett februártól júniusig, de

a járványidőszak korlátozásai ellenére nem nőtt az eladó üzlethelyiségek kínálata.

2020 februárjában még a járvány magyarországi berobbanása előtt 1700 üzlethelyiséget hirdettek eladásra Budapesten addig jelenleg csak 1338-at. A tulajdonosok inkább kivártak, nem szórták ki az ingatlanjaikat, így

a több mint 20 százalékkal szűkebb kínálatban az árak folyamatosan emelkedtek.

Ahogy éled a belváros, úgy drágulnak az üzlethelyiségei

Az ötödik kerületben 2020 decemberéhez képest 950 ezerről június közepére 1,023 millióra, a hatodik kerületben 491-ről 639 ezerre nőtt az eladó helyiségek átlagos négyzetméterára.

Balogh László, az Inagtlan.com szakértője szerint a kiadó üzlethelyiségek egy négyzetméterre vetített havi átlagos bérleti díja egy U alakú görbét írt le, ami június közepén már majdnem 8 százalékkal többet mutat (4576 forint négyzetméterenként), mint tavaly decemberben. Erre főleg a hatodik és a hetedik kerületi üzlethelyiségek bérletidíj-emelkedése hatott.

A bérbeadásra ajánlott éttermek kínálata kissé bővült az elmúlt két hónapban, de bérleti díjak jelentősen megemelkedtek. Egy étterem bérlése négyzetméterenként 4812 forint helyett már 6250 forintba kerül.

A bérbeadók feltehetőleg már beárazták a nyitást az üzleti modelljükbe.

Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

 

 

 

 

 

Oszd meg!