Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy Dunaújvárosnyi oltás érkezett az Astrazenecától

Február 11-én, csütörtökön megérkezett Magyarországra az Astrazeneca vakcina második szállítmánya, újabb 45 600 Covid-19 elleni oltás. Egy héten belül ez a második szállítmány, március végéig összesen több százezer oltóanyag várható a brit-svéd gyógyszercégtől.

Ez a szállítnány már a második a héten a február 5-én érkezett 40 800 adag után – a két szállítmány összesen már több mint 43 ezer ember oltását teszi lehetővé – közölte a gyártó a Forbes.hu-val. Ez megfelel egy közepes magyar város (pl. Dunaújváros vagy Hódmezővásárhely) teljes lakosságának.

A magyar hatóságok döntése értelmében az Astrazeneca vakcinával első körben a szív- és érrendszeri, tüdő-, és vesebeteg, a magas vérnyomásban szenvedő, a daganatos és a transzplantált 60 év alattiakat oltják be.

Az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyezték a Cambridge-i székhelyű gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közös fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagát. Az első eredmények szerint az Astrazeneca vakcina akár 67 százalékkal képes csökkenteni a vírus továbbadását is. Az oltóanyagot a szokványos betegellátási körülmények között is be lehet adni: normál hűtött körülmények (2-8 °C) között lehet tárolni, szállítani és kezelni a gyártást követően legalább 6 hónapon keresztül.

A brit variáns ellen is magas hatékonysággal véd

Az Egyesült Királyságban folytatott klinikai vizsgálat részeredményei szerint az Oxfordi Egyetem és az Astrazeneca által fejlesztett koronavírus vakcina hatékonysága 75 százalék az új, Európában terjedő brit típusú koronavírus variáns által okozott betegséggel szemben (ez kifejezetten magas aránynak számít).

A The Lancet című tekintélyes folyóiratban múlt héten megjelent eredmények 120 eset feldolgozása alapján születtek, melyeknek közel egyharmadát az új variáns okozta. A hatékonyság hasonló volt mind az eredeti, mind az új mutáns törzs esetén.

A vakcinával kapcsolatos további adatokat, így például a dél-afrikai koronavírus-variáns elleni hatékonyságáról, továbbra is gyűjtik a folyamatban levő klinikai vizsgálatokban.

Emellett az Astrazeneca továbbra is együttműködik a kormányzatokkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy a világjárvány idején önköltségi áron, mindenki számára hozzáférhető oltóanyagot juttasson el az emberekhez – áll a társaság által kiadott sajtóközleményben.

A társaság továbbá csütörtökön jelentette be, hogy a német IDT Biologikával közös beruházásban havonta több tízmillió oltás előállítására képes bioreaktorokat kezdenek építeni az európai vakcinaellátás felpörgetése érdekében. Az új bioreaktorok igyanakkor csak 2022-ben tudnak majd dolgozni teljes kapacitással.

Szintén mai hír – Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón –, hogy jövő héten 500 ezer kínai vakcina érkezik Magyarországra, ez majdnem hatszor annyi, mint amennyit a héten eddig az Astrazeneca küldött. A kínai vakcinát ugyanakkor az Európai Unió még nem engedélyezte (a kínai gyógyszergyártók nem is nyújtották be ezirányú kérelmüket), csak a magyar hatóságok hagyták jóvá.

Oszd meg!