Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

konténer rendelő_ forbes_koronavírus_ fotó: PID/David Bohmann

Nemcsak a már beoltottak kapnak védettségi igazolványt

Akik megkapták az oltást vagy bármilyen más módon tudják igazolni, hogy antitest van a szervezetükben, hivatalos okmányt kapnak majd erről. Nem tudni, egyelőre ez mire lesz jó. 

A mai kormányzati sajtótájékoztatón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a kormányülésen döntés született egy új okmány bevezetéséről, védettséget igazoló okmányt kap mindenki, akit beoltottak, átesett a betegségen vagy teszttel tudja igazolni, hogy antitestek vannak a szervezezetében. Akit kórházban kezeltek és felgyógyult, a zárójelentéssel együtt kaphatja meg az okmányát. Az antitestteszt-eredménnyel rendelkezők szintén kaphatnak ilyen okmányt 4 hónapra. A kórházi kezelés vége vagy az oltás beadása szerepel majd a dokumentumban. 

Arról ugyanakkor nem született még döntés, hogy kapnak-e előjogokat, és ha igen, mire lesznek majd jogosultak az oltási igazolvánnyal rendelkezők. 

Guyás bejelentette továbbá, hogy:

  • kétmillióan regisztráltak eddig oltásra, arra számítanak, hogy ez a szám hamarosan eléri a 3 milliót;
  • azért nem lehet egyelőre választani a vakcinák közül, mert azokból kevés van az orzszágban, ha valaki a felkínált szérumot nem fogadja el, akkor kerülhet újra sorra, ha már több fajta oltóanyag nagy mennyiségben elérhető lesz az országban (a gyártási kapacitásokkal valóban gond van, Brüsszelben arra számítanak, áprilisban lehet nagy előrelépés a tagállamokba szállított vakcinák számában, tavaly decemberben is ez volt az EU-s prognózis);
  • jövő héten 500 ezer kínai vakcina érkezik Magyarországra;
  • az EU-s vakcinabeszerzés egyelőre akadozik, Magyarország minden lehetőséggel élt eddig, amit az EU felkínált;
  • jövő héten a kormány elindítja a „konzultációt” a nyitásról (online lehet majd a kérdésekre válaszolni).

Így lehet sokkal több Astrazeneca oltás Európában

Gulyás: megfékeztük a második hullámot, de…

Nem ismert egyelőre, hogy miről kérdezik majd meg az embereket, de elképzelhető, hogy ennek eredménye is befolyásolja, az oltási igazolványok mire jogosítanak majd. 

Gulyás arról is beszélt, hogy a kormány értékelése szerint „a második hullámot sikerült megállítani”, ennek ellenére fennáll a veszélye annak, hogy az esetszámok növekednek, hiszen a brit vírusvariáns gyorsan terjed itthon is. 

Szóba került újságírói kérdésre az orosz vakcina is, Gulyás szerint mivel Magyarország szuverén állam, dönthet arról, hogy milyen oltóanyagot engedélyez. Erre a vészhelyzetre való tekintettel valóban lehetőséget ad az EU, ilyenkor minden felelősséget az adott tagállam visel (mivel akkor még a hivatalos EU-s jogrend élt, a britek is így tudták hamarabb engedélyeztetni az Astrazeneca vakcináját tavaly decemerben).

Az orosz Sputnyik V-ből három hullámban 2 millió darabot szállítanak majd le Magyarországra, de az oroszoknak is van kapacitásgondja. A magyar hatósági engedélyek ideiglenesek, az orosz dokumentációkon alapulnak, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem rég hozta nyilvánosságra, ezek alapján kiknek nem ajánlják a Sputnyik V vakcinát. A háziorvosok már oltanak ezzel is. 

A Biontech-Pfizer mellett az Astrazeneca vakcinája bír engedéllyel, ezekből érkezett már szállítmány Magyarországra, benne vannak az oltási programban ezek is. 

Oszd meg!