Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így lehet sokkal több Astrazeneca oltás Európában

A brit Astrazeneca és a német IDT Biologika közös szándéknyilatkozatot írt alá a gyártási kapacitás növeléséről és Európa hosszútávú vakcinaellátásáról. Közös beruházással havonta több tízmillió adag Covid-oltás előállítására képes bioreaktorokat építenek az IDT dessaui gyárában.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását követően február 5-én több millió Astrazeneca oltóanyag kiszállítása kezdődött meg Európában. Február végéig várhatóan 17 millió adag juthat el az unió országaiba, amit márciusban továbbiak követnek majd – közölte a gyártó a Forbes.hu-val.

Annak érdekében, hogy az európa járványvédelmi igényeket mielőbb kielégítsék, az Astrazeneca és a német IDT Biologika oltóanyaggyártó vállalat szándéknyilatozatot írt alá, hogy közös beruházással jelentősen növeljék az oltóanyag gyártási kapacitását.

A vállalatok az IDT Biologika németországi Dessauban működő gyártóhelyének kapacitás-bővítését tervezik, öt darab kétezer literes bioreaktor felépítésével. A bioreaktorok havonta több tízmillió adag Astrazeneca vakcina előállítását teszik majd lehetővé.

A Jürgen Betzing, az IDT Biologika, és Pascal Soriot, az Astrazeneca elnök-vezérigazgatója által aláírt megállapodás részleteit még véglegesíteni kell, de az új eszközök várhatóan 2022 végére üzemelhetnek majd teljes kapacitással.

A beruházás lehetővé teszi más, hasonló eljárással készülő vakcinák gyártását is, ami jelentősen kibővíti Európa oltóanyag-gyártási kapacitását. Az IDT Biologika így a kontinensen a legnagyobb vektorvakcina típusú oltóanyag-gyártási volumennel rendelkezik majd, és fontos szerepet tölthet be Európa jövőbeli ellátásának biztosításában.

Az Astrazeneca által fejlesztett Covid-oltás úgynevezett második generációs vektorvakcina, működési elvéről és hatékonysáátról itt olvashat bővebben.

Nyitókép: Az Astrazeneca Covid-19 elleni vakcinája (Fotó: Astrazeneca)

Oszd meg!