Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyre drágább, és csak még drágább lesz megszerezni a jogsit

2017-ben még átlagosan 166 ezer forintba került megszerezni a jogosítványt, 2021-ben már 235 ezer forintba. Az üzemanyagárak, a koronavírus és a katás vállalkozás szigorítása is közrejátszik a drágulásban.

Egyetlen év alatt több mint tíz százalékkal emelkedtek az átlagos járművezetői tanfolyamárak a piacon. A dráguláshoz a koronaév, az üzemeanyagárak emelkedése és az infláció is hozzájárult. A Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait idézve közölte, hogy egy átlagos vezetői tanfolyam ára idén augusztusban már 235 050 forintba került, tavaly augusztusban 212 500 forintba, 2017-ben pedig még csak 166 200 forint volt a tanfolyam ára. 

Tehát egy év alatt több mint tíz százalékot drágult a jogsi megszerzése. 

Észszerűsíteni kellene az adminisztrációs terheket

A VG megkérdezte Böröcz Mátyást, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (Maisz) elnökét, aki szerint az ár csak tovább fog emelkedni az infláció miatt. Ennek ellenére úgy látja, nem csökkent az érdeklődés a tanfolyamok iránt, pedig

a vezetési órák ára már 5-10 ezer forint körül mozog. 

Arra is kitért, hogy bár lenne oktatói utánpótlás, de nehézkes és drága a képzésük, az oktatóvá váláshoz nem elég az iskola elvégzése, ha pedig valakiből mégis oktató lesz, óriási adminisztrációs terhek várják. A katás vállalkozások szabályozásának szigorítása miatt sok autósiskola feldarabolódott, mert csak így tudják tartani a bevételmaximumot.

Fotó: Darko Stojanovic / Pixabay

Oszd meg!