Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Karikó Katalin, a Biontech alelnöke a Brain Bar podcast stódiójában Budapesten.

Sok későbbi Nobel-díjas is megkapta azt a díjat, amit most Karikó Katalin

Karikó Katalin kapta a 2021-es Reichstein-érmet, a legnagyobb svájci tudományos díjat a gyógyszerészet területén. A gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elismerése erősíti a várakozásokat, hogy Karikó Katalin a Nobel-díj egyik fő esélyese lehet.

A lengyel–svájci kémikus és orvosi Nobel-díjas Tadeusz Reichsteinről elnevezett díjjal korábban több olyan kutatót is elismertek, aki később megkapta a Nobel-díjat is, írta a Telex.

A Reichstein-érmet a svájci akadémia olyan nemzetközileg elismert kutatóknak adja,

akik különösen sokat tettek a gyógyszerészeti tudományok népszerűsítéséért a kutatáson, tanításon és a gyakorlati alkalmazáson keresztül.

Forradamat csinált Karikó Katalin és az mRNS – mit ír a Wired a magyar kutatóról?

A svájci Reichstein-érem átadásakor a Covid elleni küzdelemben játszott meghatározó szerepét hangsúlyozták: „Karikó Katalin hozzájárulása az mRNS kutatásához és a vakcinákban és gyógyszerekben való felhasználásához alapvető” – áll a hivatalos indoklásban.

„Az ön kitartása ennek az új technológiának a fejlesztésében nemcsak a vakcinológia új korszakát hozta el, de a gyors és tömeges immunizációhoz is hozzájárult, ami meggátolta a covid további terjedését.”

„Karikó Katalin példája bizonyítja az időnként igen hosszú akadémiai kutatások hozadékát a társadalomnak” – emelte ki a díjátadón Gerrit Borchard, a svájci akadémia elnöke.

Karikó Katalin az utóbbi egy évben számos elismerést kapott kutatásaiért, legutóbb például a legrangosabb magyar egészségügyi díjat, a Semmelweis-díjat. 

Karikó Katalin: Minden egyes pofon a hasznomra vált, ha megkapom a Nobel-díjat, megköszönöm őket

Oszd meg!