Üzlet

Desszert a vegyészlaborból: csokoládéhab zseniálisan egyszerűen

Kateřina Bičíková Harudová
2022. január 16. 3 perc olvasás

A molekuláris gasztronómia megalapítójának, a vegyész Hervé Thisnek sok mindent köszönhet a gasztronómia, de ha csak egyetlen találmányát lenne lehetőségünk kipróbálni, akkor ez a „mágikus” csokoládéhab legyen az. Mágikus, mivel se tojás, se tejszín hozzáadását nem igényli (a megfelelő csokoládé megválasztása esetén tehát vegán), és elfeledtet mindent, amit eddig a csokoládéval való főzésről tudtunk. A hab hamar elkészül, csodálatosan könnyű, mégis erőteljesen csokoládé ízű.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom

Fordítás: Peťovská Flóra


Fotó: Eva Malúšová

Hozzávalók 4 főre:

  • 200 g étcsokoládé minimum 70 százalék kakaótartalommal (vagy 3:1 étcsokoládé és tejcsololádé)
  • 180 ml víz (vagy hígított kávé, tea, narancslé vagy kedvenc alkoholos ital)
  • csipet só (elhagyható)
  • jég
  • holland kakaó és csokoládé a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítés

  1. Egy nagy tálat megtöltünk nagyjából tíz jégkockával és hideg vízzel, majd előkészítünk egy kisebb tálat, ami nagyjából félig merül el benne. Ebben fogjuk felverni a habot.
  2. A darabokra tört csokoládéhoz hozzáadjuk a vizet és egy csipet sót, felolvasztjuk, és átöntjük a tálkába, amelyet a nagyobb tálba helyezünk.
  3. Kézi vagy gépi habverővel habbá verjük. A csokoládé típusától és a hőmérséklettől függően 5-10 percig tarthat a dolog. Tartsunk ki, csak pár pillanat választja el a sűrűsödést a habosodástól. Éppen ezért vigyázzunk, nehogy túlverjük. Egy kicsit még merevedni fog a hab, miután leállítottuk a habverőt.
  4. A habot poharakba vagy tálkákba porciózzuk, és vagy azonnal tálaljuk, vagy pihentetjük előtte a hűtőben. A tetejét megszórhatjuk kakaóval és csokireszelékkel (ezt nagyon könnyen elkészíthetjük magunk is egy zöldséghámozó segítségével) vagy díszíthetjük tejszíhabbal (vegán változat esetén kókusztejszínből).

Jó hír! Könnyedén orvosolhatjuk, ha túl kemény lett a hab: elég ha újra felolvasztjuk és felverjük.

További ízesítések: A víz egy részét kiválthatjuk kávéval, gyümölcslével, teával (az Earl Grey vagy a menta remek választás) vagy alkoholos itallal (rum, konyak, gyümölcslikőr), de ízesíthetjük is a habot egy csipet chilivel, fahéjjal vagy őrölt kardamommal is. Az is egy jó megoldás, ha eleve ízesített csokoládét vásárolunk (narancsosat, kókuszosat stb.), és azt használjuk fel.

Fotó: Eva Malúšová

Borítókép: Eva Malúšová