Decathlon, Southside Wandsworth, London (Wikimedia)
rövid hír

Mégis kivonul a Decathlon Oroszországból

Forbes
2022. március 29. 2 perc olvasás

A szintén a Mulliez csoporthoz tartozó Auchan egyelőre marad.

A Decathlon is csatlakozik az Oroszországból kivonuló nemzetközi cégekhez, írja a BBC. A francia lánc hivatalos közleményében azt írja, az ellátási láncokban fellépő akadályok miatt már nem tud tovább működni az országban, de továbbra is támogatja 2500 oroszországi alkalmazottját, valamint figyeli az eseményeket.

A Decathlont az elmúlt időszakban több oldalról is érték komoly kritikák, amiért a maradás mellett döntött: a közösségi médiában terjedni kezdtek a bojkottra felszólító posztok, de bírálta őket az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba is.

Az elmúlt hetekben számos nagy nemzetközi cég, például a McDonald’s, a Coca-Cola, a Starbucks és az IKEA is úgy döntött, hogy leállítottja az oroszországi üzleti tevékenységét.

A Decathlon az Auchanhoz hasonlóan az Association Familiale Mulliez nevű francia kiskereskedelmi óriáscég többségi tulajdonában van. Utóbbi szintén össztűz alá került az oroszországi jelenléte miatt, a legutóbbi hírek alapján azonban az Auchan egyelőre a maradás mellett döntött.

A Decathlont 1976-ban alapította Michel Leclercq, a 82 éves milliárdos az amerikai Forbes legfrissebb adatai alapján 3,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, ezzel jelenleg a világ 787. leggazdagabb embere. Leclercq és unokatestvére, Gerard Mulliez családjai 40-40 százalékot tulajdonolnak a Mulliez csoportban.

Borítókép: Decathlon, Southside Wandsworth, London (Wikimedia)