Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Felpörgetné mikrocsipgyártását az Európai Unió, felvenné a harcot az USA-val és Kínával is

Az új „csiprendeletet” Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be Strasbourgban. Az intézkedésekkel koordinálnák a tagállamok közötti gyártás és fejlesztés finanszírozását, és egy „egyedülálló ökoszisztémát” hoznánanak létre.  

A globális csiphiány a koronavírus-járvány kezdete óta sújtja a világot, akadályozza az autógyártást, az elektronikai eszközök gyártását, már többször is leállást okozott, és a probléma azóta sem került megoldás közelébe a tengerentúlon. A Politico cikke szerint az EU ezzel a lépéssel enyhíteni szeretné a tagállamok kitettségét a kínai és amerikai csipgyártók felé, és lerövidítené az ellátási láncot.

Az elmúlt egy évben a kormányok is ráálltak a gyártás támogatására.

Az amerikai Kongresszus egy több tízmilliárd dolláros segélycsomagot fogadott el,

Kína és Japán szintén rengeteg pénzt öltek a fejlesztésbe. A világ csipellátásának legnagyobb része Tajvanról jön. Az EU egyelőre nem fedte fel, pontosan mennyi pénzt fordít a rendeletre, de 2030-ra 20 százalékot szeretne hasítani a globális piacból. Egyelőre sok a kritikus hang az intézkedés körül, több részét észszerűtlennek tartják és hiányolják belőle az USA és Kína nagyságrendjéhez felnövő állami támogatást.

Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság véget vetne az európai csiphiánynak Fotó: Laurie DIEFFEMBACQ / Európai Parlament

Ahhoz, hogy Európa egyáltalán labdába rúghasson, több tízmilliárd eurót kell fordítani a szektor támogatására.

Ennek egyik eredménye lehet a csipgyár, amelyet a tervek szerint francia, német, belga és holland közbenjárással az amerikai Intel szakmai segítségével épülhet a 2030-as években. A beruházás költségei körülbelül 80 milliárd euróra rúgnak majd.

Borítókép: Vishnu Mohanan/Unsplash

Oszd meg!