Kiváló kilátás: a Habsburg főherceg egykori kastélya luxusszálloda lesz.
Fotó: Kiváló kilátás: a Habsburg főherceg egykori kastélya luxusszálloda lesz.
Üzlet

Az állami támogatás mellé még 5,5 milliárd OTP-hitelt is felvett Csányiék luxushotelje

Forbes
2021. december 16. 2 perc olvasás

5,5 milliárd forintos beruházási hitelt vett fel az OTP-től a 11,5 milliárd forintos állami támogatás mellé a CDHT Hotel Projekt Kft., ami Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt luxushoteljét építi Tihanyban.

Az egykori pártüdülőből épít luxushotel a három milliárdos, Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt a CDHT Hotel Projekt Kft.-vel, ami az A8 Palace Hotel Zrt.-n keresztül van a tulajdonukban. A két körben is elnyert Kisfaludy-pályázati állami támogatás mellé szeptemberben pedig 5,5 milliárd forintos beruházási hitelt is felvettek Csányi bankjától, az OTP-től, írja az Mfor.

A hitel felvétele után két hónappal, novemberben a CDHT 60 millió forintos törzstőkéjét a triplájára, 180 millió forintra emelik. Ez már a második tőkeemelés a cég történetében, 2018-ban 8 millió forintos tőkével indultak, ezt növelték 2020-ban 52 millióra, majd most novemberben jött az újabb kör. 

A hitel mellett a CDHT állami támogatást is kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség szállodafejlesztéseket célzó Kisfaludy-programjában, két körben összesen 11,5 milliárd forintot. 

Keveset tudni az elképzelésekről

A Tihanyi Kastély és Park Hotel egykor József főherceg hathektáros balatoni rezidenciája volt, majd pártüdülő lett belőle. A Gyurcsány-kormány 2006-ban privatizálta, és a tóparti üdülőkomplexum akkor került az egykor diplomataingatlanok kezelésére alakult CD Hungary-cégcsoport birtokába. A kastély több mint 10 éve üresen áll, de

a végső cél egy körülbelül 100-150 szobás, négy-ötcsillagos komplexum lehet.

A főépületben ugyanakkor csak 15 lakosztályt alakítanának ki, amellett felhúznának a hat hektáros birtokon még két épületet. A luxushotel négy-ötcsillagos lehet majd.

A munkálatok egyelőre kezdetleges szakaszban járnak, még mindig a bontási munkálatokra keres kivitelezőt a CDHT Hotel Projekt Kft. Bár az ajánlattételi határidő november 18-án lejárt, még azóta sem választották ki a nyertes vállalkozót.