rövid hír

Csak a titkosítás feltörésével lenne lehetséges, amit az indiai kormány kér, a Whatsapp perel

Forbes
2021. május 26. 2 perc olvasás

A Whatsapp beperli az indiai kormányt, mert arra kötelezné őket, hogy felfedjék egy-egy információ eredeti forrását, ha erre szükség van. Ez sérti az adatvédelmi alapelveiket. 

Keresetet adott be a Facebook tulajdonában lévő Whatsapp a delhi hatóságoknak, hogy az indiai kormány által hozott új szabályok egyikét adatvédelmi szempontokkal összeegyeztethetetlennek minősítsék, írja a Reuters. A szabály azt kérné a közösségi médiás cégektől, hogy azonosítsák egy-egy információ eredeti forrását, ha a hatóságok erre kötelezik őket. Bár a szabály szerint csak a káros tartalmak esetén kérhetnék ezt, a Whatsapp álláspontja szerint ezt nem lehet elkülöníteni a gyakorlatban. 

A végpontok közötti titkosítás miatt az üzenet feladója és fogadója adatvédelme is sérülne.

A hírt nem kommentelték sem a Whatsapp sem a bírósági oldaláról, az információ több egymástól független forrásból jutott a hírügynökség tudomására. 

Nőnek a feszültségek

A Whatsappnak több mint 400 millió felhasználója van Indiában, és nem ők az elsők, akivel a kormánynak konfliktusa lett. Korábban a Twitterrel, a Facebookkal és a Google anyacégével, az Alphabettel is voltak összetűzéseik.

A Twitter irodáját korábban rendőrök lepték el, miután a techcég „manipulált tartalomként” jelölte meg a kormánypárt tartalmát.

A kormány korábban azt is kérte a techcégektől, hogy szűrjék azokat a tartalmakat, amelyek az Indiában válságos járványhelyzet kezelését kritizálták.