Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Fradi-stadion mellett indul az első autós koronateszt-állomás

Tovább pörög a magyar koronavírusteszt-piac, újabb szereplő indult el: érintésmentes, áthajtásos koronavírus tesztelőállomást létesített elsőként a budapesti Groupama Aréna felszíni parkolójában a DriveCell Systems Zrt – közölte a társaság a Forbes.hu-val.

A magyar cég által kidolgozott megoldásnak köszönhetően online regisztrációt és visszaigazolást követően, bárki az autójában ülve elvégezheti a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztet. A mintavétel az orr- és garat nyálkahártyából történik, az eredményeket pedig akár 24 órán belül megkaphatják a tesztelésen résztvevők – ígéri a cég.

A 24 órán belüli eredményért felárat kell fizetni. Alapesetben 26 990 forint egy teszt, 72 órán belül jön is az eredmény, de itt csak szabadon lévő időpontokra lehet regisztrálni. Aki elsőbbségi vizsgálatot kér, az a sorban is előre kerülhet és 24 órán belül kapja meg az eredményt, de mindezért már 10 ezer forintos felárat kell fizetni. (Hogy a PCR-teszt pontosan mikor jó és hogy hogyan kell értékelni a teszteredményeket, arról lásd a cikk második felében írottakat!)

Ázsia, Európa és Észak-Amerika több országában alkalmazzák már sikerrel az autós, áthajtásos koronavírus tesztelést, melynek nagy előnye, hogy a vizsgálaton résztvevő személy a mintavétel során végig autója biztonságos környezetében maradhat.

Autós koronateszt: előzetesen regisztrálni kell

Ezt a biztonságos és gyors mintavételi megoldást valósította meg a magyar DriveCell Systems az okos mobilitási megoldásokat fejlesztő Rollet együttműködésével elindítva a Tesztallomas.hu nevű érintésmentes, autós koronavírus tesztelési platformot.

„A rendszer a hasonló nemzetközi megoldásoknál is biztonságosabb, hiszen a mintavételre csak előzetes online regisztráció után, időpontra való érkezést követően kerül sor. Így az adatfelvételhez sem szükséges papír alapú dokumentáció használata, a teljes adatkezelés digitálisan történik. Másrészt maga a mintavételi folyamat is rendkívül gyors, mindössze körülbelül 3-5 percet vesz igénybe” – hívta fel a figyelmet Erdős Gergely, a DriveCell Systems Zrt. alapítója.

A fizetés egyelőre a tesztállomás helyszínén, bankkártyával oldható meg, de hamarosan elérhető lesz az online előrefizetési megoldás is. A vizsgálatra kizárólag személygépjárművel, vagy minibusszal érkezhetnek a résztvevők.

Egy gépjárműben több, egyháztartásban élő, vizsgálatra érkező személy tartózkodhat, kísérő viszont nem. 

„A koronavírus járvány elleni védekezésben széleskörű szakértői vélemények szerint nagy szerepet játszik a tesztelés, a fertőzés meglétének laboratóriumi vizsgálata. Magyarországon elsőként a Tesztallomas.hu kínál teljesen érintésmentes autós tesztelési lehetőséget, amely elsősorban a koronavírus-gyanús esetek, betegek kiszűrését célozza. A megoldás magánszemélyek és cégek számára egyaránt elérhető” – fogalmazott Andy Zhang, a Tesztallomas.hu technológiai hátterét biztosító Rollet alapítója.   

 

A Rollet alapítói, Fendrik László és Andy Zhang. Fotó: Forbes archív / Sebestyén László

A Tesztallomas.hu által alkalmazott nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus vizsgálat során a levett orr- és garatnyálkahártya mintákat speciálisan felszerelt laboratóriumban elemzik ki. A teszt alkalmas arra, hogy kimutassa a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben, így a módszerrel az aktív fertőzöttség mutatható ki.

Napi 100 vizsgálat egyelőre

A Groupama Aréna (a Fradi stadionja a budapesti Népligetben) felszíni parkolójában kialakított első mintavételi állomás megnyitásának köszönhetően, egyelőre napi 100 személy számára nyílik meg a lehetőség az áthajtásos koronavírus teszt elvégzésére, a teszt alapára pedig 26.900 Ft. A Tesztallomas.hu laboratóriumi szakmai partnere egy hazai, évtizedes tapasztalattal, illetve minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkező mikrobiológiai laboratórium. Az első tesztállomást követően a közeljövőben további mintavételi pontok létrehozására kerülhet sor a fővárosban és vidéken is, cél az országos lefedettség biztosítása, így a napi tesztelési kapacitás is növekedni fog. A későbbiekben pedig a nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus tesztek mellett újabb, orvosilag és hatósági vélemények szerint megbízható vizsgálati módszerek alkalmazására is sor kerülhet.


KORONATESZT-KISOKOS: PCR vagy antitest?

Mi a különbség a PCR koronavírus teszt és az antitest tesztek között? Erről korábban is írtunk már.

A PCR technológia segítségével már a kis mennyiségű vírusrészecske is kimutatható. A módszer azonban csak korlátozott ideig használható tesztelésre, hiszen egy idő után a test specifikus antitesteket termel, amelyekkel felveszi a harcot a koronavírussal szemben.

Az összes vírus elpusztítását követően a SARS-CoV-2 tesztelése PCR technológiával már nem lehetséges.

Ez általában körülbelül tíz nappal a tünetek enyhülése után következik be. A PCR-teszt tehát felhasználható annak meghatározására, hogy a beteg fertőzött-e a SARS-CoV-2-vel, és mennyi ideig volt fertőző más emberek számára. 

Az első antitestek általában a vérben kimutathatók két-nyolc nappal a betegség korai tüneteinek megjelenése után, és gyakran a vírusfertőzés után néhány évig is fennmaradnak. Az antitest teszttel a vírusfertőzés csak a betegség vége felé mutatható ki, ezenkívül lehetőséget kínál arra, hogy megvizsgálja az egyén immunitását a hasonló vírusok ellen. 

Értelmezni tudni kell

Ahogy egy korábbi cikkünkben már írtuk, az antitestest-tesztek értelmezéséhez érdemes valamelyest ismerni az úgynevezett IgM és az IgG molekulák viselkedését. Ezt persze elég az orvosnak ismernie, aki aztán értelmezi az eredményeket, és elmondja a teendőket, de azért nem árt újból visszaidézni a legfontosabb tudnivalókat, nehogy valaki például egy negatív lelet birtokában kiszabaduljon a karanténból és felelőtlenül járjon el.

Ha mindkét érték negatív, vagyis – IgM és – IgG, akkor több eset is előfordulhat:

  • A fertőzés nincs jelen a szervezetében.
  • A fertőzés jelen van a szervezetében, azonban a lappangási időszakban tart, amikor a szervezet ellenanyagot még nem termel. Később kialakulhatnak a tünetek, de tünetmentesen is átvészelheti a betegséget. Ebben az esetben ön fertőző.
  • A megbetegedés a lappangási időszakot követő olyan korai szakaszában tart, amikor még nem termelődött kimutatható mennyiségű ellenanyag. Ön ebben az esetben is fertőzhet.

Ha + IgM és – IgG:

  • A fertőzés jelen van a szervezetében, a teszt elvégzését megelőzően 2-3 héttel fertőződhetett meg. Ebben az esetben megfertőzhet másokat.

Ha mindkét érték pozitív vagyis + IgM és + IgG:

  • A fertőzés jelen van a szervezetében, de már gyógyulóban van. A teszt elvégzését megelőzően körülbelül egy hónappal korábban fertőződhetett meg. Ebben az esetben még megfertőzhet másokat.

Ha – IgM és + IgG:

  • Tulajdonképpen ez a legszerencsésebb eset: a fertőzés nincs jelen a szervezetében, már átesett a fertőzésen. A teszt elvégzését megelőzően több mint egy hónapja fertőződhetett meg. Ebben az esetben már nem fertőzhet meg másokat.
Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója