Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pár óra, és felpörög a verseny a gyorstesztek piacán, már öt magánszolgáltatónál lehet ellenanyagot vizsgáló koronatesztet csináltatni

Az Emineo Magánkórház mellett hétfőn az Affidea több egészségközpontjában is elindult a koronavírus ellenanyagának gyorstesztelése, kedden négy rendelővel a Kelen Kórház is belép a piacra. Egy hónappal az első magyarországi eset diagnosztizálása után egyre több lehetőség közül választhatnak azok, akik tünetmentesek, de saját költségükön szeretnék tudni, hogy átestek-e már a betegségen. Mini körkép, mini tesztértelmezéssel.

Ahogy korábban megírtuk, április 6-án – minden korábbi hasonló gyorstesztnél kedvezőbb áron – megkezdte a COVID-19 IgM/IgG Ab típusú gyorstesztelést az Emineo Magánkórház. Ezzel nagyjából ki is jelölte a szerológiai gyorstesztek hazai kínálatának valószínűsíthető árskálájának az alját, és piacra lépése azt is előre jelezte, hogy napokon belül jelentősen bővül a hazai gyorsteszt-kínálat és felpörög a verseny. Miután magánszolgáltatóktól származó információink szerint az elmúlt tíz napban több tízezer teszt érkezett az országba, ez erre a hétre be is következett, legalábbis Budapesten. 

Mai tudásunk szerint már legalább öt fővárosi magánegészségügyi intézmény több rendelőjében be lehet jelentkezni a koronavírus által termelődő antitestek kimutatására alkalmas vizsgálatokra. A most 9000 és 30 000 forint közötti áron elérhető tesztek során a legtöbb helyen a páciens ujjbegyéből történik a vérvétel (van, ahol ezt vénás vérvétellel is kiegészítik), és akár 20 percen belül elő is áll az eredmény. 

Fontos, hogy ezek a vizsgálatok nem az éppen tüneteket mutató koronavírusos betegeket tesztelik. Őket továbbra is az állami kórházakban, illetve csupán két magánszolgáltatónál vizsgálják úgynevezett PCR-teszttel (orr- és garatváladékból nyert mintát véve), és a PCR-piacon nem is várható, hogy lényegesen több intézmény be tudjon kapcsolódni a tesztelésbe. A PCR-tesztekhez ugyanis egyrészt mikrobiológiai laboratóriummal kell rendelkezni, másrészt az engedélyeztetés és maga az eljárás is bonyolultabb.

https://magazin.forbes.hu/2020-aprilis/a-mesterseges-intelligencia-szolt-elore
Az áprilisi Forbes már digitálisan is elérhető!

Elindult az Affidea

A legnagyobb hazai magánegészségügyi cég – a kifejezetten diagnosztikai vizsgálatokkal foglalkozó, és nemrégiben a legnagyobb plázarendelőket felvásárló – Affidea szintén április 6-án kezdte meg a koronavírusos megbetegedéseket szűrő szerológiai vizsgálatokat. A tesztet azoknak javasolják, akik tünetmentesek, de megbizonyosodnának róla, hogy szereztek-e már védettséget a koronavírussal szemben.

A vérvizsgálatot három helyen, hétfőtől a Mammut és az Árkád Egészségközpontokban, keddtől már a Bank Center Egészségközpontban is elvégzik 14 és 17 ezer forintos áron, előzetes bejelentkezés alapján. Az eredményt a vizsgálatot követő 24 órán belül küldik ki.

Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, preferáltan vénás vérvétellel és mikrobiológusi értékeléssel vizsgálják a pácienseket, mert ez az eljárás ugyan kicsit időigényesebb és komplexebb, ám meglátásuk szerint megbízhatóbb eredményt ad az ujjbegyből történő vizsgálatnál. Igény szerint ugyanakkor ujjbegyből is elvégzik a vizsgálatot, ennek az eredménye 20 percen belül megvan.

Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója és Kecskés Kitti, a Mammut, Árkád és Corvin Egészségközpontokat üzmeltető MSB alapító-tulajdonosa 2019 novemberében, miután az Affidea felvásárolta az MSB-t (Fotó: Orbital Strangers / archív)

A lényeg minden szerológiai vizsgálatnál ugyanaz: a teszt vérmintából vizsgálja a IgG és az IgM, tehát a koronavírusra termelődött ellenanyag jelenlétét, vagyis az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. 

Az immunrendszerünk ugyanis a vírusfertőzésre válaszul különféle immunglobulinokat termel, amelyek közül a szerológiai teszt az IgM és az IgG molekulákat mutatja ki. „A fertőzés után körülbelül 5-7 nappal az IgM jelenik meg, és nagyjából négy hétig marad pozitív. Ezt követi körülbelül a fertőzés után 2-4 héttel az IgG, amely jelen ismereteink szerint a tartós védelmet szolgálja” – olvasható az Affidea idevonatkozó tájékoztatójából.

A pozitív IgM eredményeket minden esetben jelentik a Népegészségügyi Központ felé.

Felkészül: a Kelen Kórház

„Három hete kezdtük el a protokollok kidolgozását, közben egyeztettünk a hatóságokkal, megvásároltuk a szerintünk legmegbízhatóbb teszteket, április 7-étől négy rendelőnkben alkalmazzuk a COVID-19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212 Immunkromatográfiás assay tesztet” – mondta el a Forbesnak Kövesd Zsuzsanna, a Kelen Kórház társtulajdonosa és ügyvezetője.

A főváros 11. kerületében több mint 20 éve működő, járóbeteg-ellátásra és egynapos sebészeti beavatkozásra szakosodott magánszolgáltató vezetője azt mondja, várakozásaik szerint kezdetben viszonylag kevés pozitív esetbe fognak belefutni (minden pozitív eredményt ők is jelentenek majd a hatóságoknak az előírásoknak megfelelően), ám ahogy haladunk előre az időben, úgy nőhet a lakosság átfertőzöttsége.

A Kelen Kórházban ujjbegyből veszik le a vérmintát, „ez ugyanolyan megbízható eredményt ad, mint a vénás vérteszt”, mondja Kövesd Zsuzsanna. „Mivel evidencia, hogy kapillárisan (ujjbegyvérben) ugyanúgy megjelenik az ellenanyag, mint a vénás vérből, feleslegesen nem terheljük a szűrendőt vénás vérvétellel.”

A teszt elvégzését követően 20 perc múlva megvan az eredménye, amelyből kiderül, hogy az illető az elmúlt időszakban átesett-e már a koronavíruson, esetleg jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy még nem termelt kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen. 

A vizsgálatot 15 ezer forintért végzik el, a negatív vizsgálat után két héttel történő ismételt vizsgálat ára már csak 12 ezer forint. Ha egy családból több személy is vizsgáltatja magát, akkor az első személynek 15 ezer forintot kell fizetnie, a többieknek 12 ezret. Házhoz egyelőre nem mennek, de hasonlóan a többi magánszolgáltatóhoz, cégek – nem otthonról dolgozó alkalmazottainak – szűrését kiszállással, szűrőbuszokkal vállalják.

Értelmezni tudni kell

A gyorstesztek használata – egy csepp vérből – egyszerű és gyors. Az eredmények a terhességi tesztekhez hasonló műanyag eszközön jelennek meg csíkok formájában, de az értelmezésükhöz már ismerni kell az antitestek, az IgM és az IgG molekulák viselkedését. Ezt persze elég az orvosnak ismernie, aki aztán értelmezi az eredményeket, és elmondja a teendőket, de minden szolgáltató már a bejelentkezéskor igyekszik valamennyire orientálni a pácienseket. A legjobb összefoglalót erről a Kelen Kórház honlapján találtuk, amit azért érdemes átolvasni, nehogy valaki például egy negatív lelet birtokában kiszabaduljon a karanténból és felelőtlenül járjon el.

Tehát, ha mindkét érték negatív, vagyis – IgM és – IgG, akkor több eset is előfordulhat:

 • A fertőzés nincs jelen a szervezetében.
 • A fertőzés jelen van a szervezetében, azonban a lappangási időszakban tart, amikor a szervezet ellenanyagot még nem termel. Később kialakulhatnak a tünetek, de tünetmentesen is átvészelheti a betegséget. Ebben az esetben ön fertőző.
 • A megbetegedés a lappangási időszakot követő olyan korai szakaszában tart, amikor még nem termelődött kimutatható mennyiségű ellenanyag. Ön ebben az esetben is fertőzhet.

Ha + IgM és – IgG:

 • A fertőzés jelen van a szervezetében, a teszt elvégzését megelőzően 2-3 héttel fertőződhetett meg. Ebben az esetben megfertőzhet másokat.

Ha mindkét érték pozitív vagyis + IgM és + IgG:

 • A fertőzés jelen van a szervezetében, de már gyógyulóban van. A teszt elvégzését megelőzően körülbelül egy hónappal korábban fertőződhetett meg. Ebben az esetben még megfertőzhet másokat.

Ha – IgM és + IgG:

 • Tulajdonképpen ez a legszerencsésebb eset: a fertőzés nincs jelen a szervezetében, már átesett a fertőzésen. A teszt elvégzését megelőzően több mint egy hónapja fertőződhetett meg. Ebben az esetben már nem fertőzhet meg másokat.

Egy további eset fordulhat elő, amennyiben a teszten található kontrollcsík nem jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a teszt elvégzése során valamilyen hiba történt, ilyenkor a tesztet meg kell ismételni.

Elindult az árverseny is

Ahogy fent írtuk, vannak tehát különbségek abban, hogy ki hogy veszi le a vért, mennyi idő alatt közli az eredményt, és valószínűleg abban is, hogy pontosan milyen tesztet használ, honnan szerzi azt be, illetve, hogy a vizsgálatokat csak valamelyik rendelőben vagy akár otthon is elvégeztethetjük-e. Sokan ugyanakkor valószínűleg az alapján döntenek, hogy melyik magánintézményt ismerik, melyikben bíznak, melyik van a legközelebb hozzájuk, hova tudnak időpontot foglalni, és hogy hol, mennyibe kerül a vizsgálat.

Az biztos, hogy a hirtelen piacra lépő új szereplők megjelenése elindított egy árversenyt is, ezért április 6-i tudásunk alapján összefoglaltuk a már elérhető öt magánszolgáltató szerológiai koronatesztjeinek árát:

 • Emineo: 9000 forint
 • Affidea (Mammut, Árkád, Bank Center): 14 000 – 17 000 forint
 • Kelen Kórház: 15 000 forint
 • Rózsakert Medical Center: 19 500 forint
 • Róbert Magánkórház: 29 990 forint
Oszd meg!