Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Csak úgy tesztelni nincs értelme, mondja a magánklinika, ahol bármelyik koronatesztet el lehet végeztetni

Két stratégia közül lehet választani ahhoz, hogy alacsonyan tartsuk a koronavírus-fertőzések számát Magyarországon: vagy még sokáig bezárkózunk, vagy brutálisan sokat tesztelünk, mondja Mathiász Dóra, a Rózsakert Medical Center orvosigazgatója. Az RMC volt az első magánklinika, ahol április elején az aktív fertőzötteket szűrő PCR tesztelést és a védettséget kimutató szerológiai vizsgálatokat párhuzamosan elindították, de a nagy érdeklődés ellenére is azt mondják, nem minden esetben javasolják a tesztelést.

Vérből vizsgálható szerológiai gyorstesztet, vagyis az immunrendszer koronavírus-fertőzésre adott ellenanyag válaszát kimutató vizsgálatot már körülbelül egy tucatnyi hazai magánegészségügyi intézményben el lehet önköltséges alapon végeztetni, és az érintett rendelőközpontoktól, kórházaktól származó információink alapján erre óriási is az igény.

A tesztelésbe bekapcsolódó piaci szereplők között az elmúlt hetekben több fronton is elindult a verseny: ez egyrészt az árakon látszik, másrészt abban nyilvánul meg, hogy milyen módszerrel végzik a vértesztet – ujjbegyből vagy vénás vérvétellel –, vagyis, hogy ki milyen eljárás, módszer megbízhatóságára esküszik.

Van viszont a koronatesztelésnek egy drágább, eszközigényesebb és nagyobb szaktudást igénylő ága, ez az állami kórházakban is végzett, úgynevezett PCR-vizsgálatoké, ami az orrból, a garatból vagy a hörgőkből vett minták alapján képes kimutatni a légutakban éppen jelenlévő vírust, vagyis az aktív fertőzöttséget.

Pont azért, mert drágább és komplexebb, továbbá kell hozzá egy validált labor, amely nagyon szigorú – a munkatársakat védő – körülmények között tudja megvizsgálni a levett mintákat, magánúton itt jóval szűkebb a választék, mint a szerológiai vértesztek piacán – egyelőre egy kézen meg lehet számolni, hogy hány magánklinika kezdett ilyen tesztelésbe. 

Ilyen a Mikromikomed Kft., amely gyakorlatilag a járvány kipattanása óta végez PCR-teszteket, és van két budai intézmény – a CMC Déli Klinika és a Rózsakert Medical Center (RMC) – ahol a PCR- és a szerológiai vizsgálatok bármelyikét el lehet végeztetni. Közülük a CMC Déli még csak épp a napokban kezdte a PCR-vizsgálattal kiegészített komplex tesztelést, az RMC-nek viszont már többhetes múltja van, érdekes tapasztalatokkal, amelyeket Mathiász Dóra orvosigazgató osztott meg a Forbes.hu-val. Mint mondja:

„Április 2. óta 409 szerológiai tesztet és 187 PCR tesztet végeztünk. A tesztelést megelőző orvosi konzultációt azonban még többször, több mint 900 alkalommal.”

Kellett egy „új klinika”

A veszélyhelyzet bevezetése után az RMC új szolgáltatási rendre állt át, („szinte egy új klinikát nyitottunk”), hogy maximális biztonsággal láthassák el a pácienseket online, vagy akár személyesen. A szolgáltatások nagy részét videós konzultációra terelték, de ahol erre nincs lehetőség a vizsgálat jellegéből adódóan, ott egy szakszerű előszűréssel és nagyon szigorú szabályok bevezetésével fogadják a betegeket.

Most így zajlik a nőgyógyászati rendelés (Fotók: RMC)

Ilyen a magzati szűrővizsgálatok elvégzése, a 2 év alattiak kötelező oltása, a fogászati panaszok ellátása, kardiológiai vizsgálatok, bőrgyógyászati szűrések, nőgyógyászati problémák kezelése, proktológia, urológia, ortopédia – ezeket a vizsgálatokat továbbra is végzik. 

„Célunk az volt, hogy ne hagyjuk egyedül ebben a helyzetben az embereket, pácienseinket és az állami ellátásban heroikusan küzdő kollégákat, valamint üzleti értelemben is talpon tudjunk maradni, ne kelljen elküldeni a munkatársainkat.”

Az új helyzetnek megfelelően új protokollokat dolgoztak ki, és az első napoktól keresték a lehetőséget a koronavírusos betegek tesztelésére is. A nehézséget nem annyira a szerológiai, hanem inkább a PCR-vizsgálatok elindítása jelentette, ugyanis meg kellett találniuk azt a labor partnert, amely a PCR-tesztekhez szükséges laboratóriumi vizsgálatot külsős alvállalkozóként elvégzi. „Széll András Mikromikomed Kft. laborját találtuk a legjobbnak, ezért április 2-tól végzünk tesztelést és küldjük a mintákat a laborba.”

Mathiász Dóra, az RMC orvosigazgatója

Az RMC tehát elvégzi a tesztelés előtti orvosi konzultációt és a mintavételt, a labor elvégzi a vizsgálatot, annak eredményét megkapja az RMC, és arról ők értesítik a pácienst, valamint átbeszélik vele és értékelik az eredményt. 

Pozitív PCR eredményük eddig 1 volt, a szerológiai vizsgálatok ugyanakkor összesen 2 IgM és 6 IgG pozitív eredményt hoztak. Az IgM esetében ismételt tesztelés dönti el, hogy korai fertőzésről, vagy álpozitív eredményről van-e szó. Az IgG nagy valószínűség szerint korábban átvészelt fertőzést és védettséget mutat. 

A pozitív eredményt minden esetben jelenteniük kell a hatóságoknak, Mathiász Dóra úgy tudja, hogy „ezt követően a járványügy megkeresi a pácienst, kikérdezi és dönt arról, hogy ismételt tesztelésre sor kerül-e. Ha igen, akkor annak eredménye kerül bele a hivatalos statisztikába.”

Hatalmas a kereslet

Ahogy a többi, tesztelést végző magánintézményben, az RMC-nél is nagyon sokan érdeklődnek a tesztekkel kapcsolatban, és nemcsak azok, akik jelenleg betegek, hanem akiknek a közelmúltban volt egy betegségük és szeretnék tudni, hogy koronavíruson estek-e át. A hatalmas kereslet kiszolgálására ezért folyamatosan növelik a kapacitásaikat, de ez elsősorban a tesztet megelőző orvosi konzultációra vonatkozik.

„Mi nem végzünk »csak tesztelést«. Egy szakmailag jól átgondolt ellátási protokollban helyeztük el a tesztelési szolgáltatást, így tudunk a legjobban segíteni a pácienseinknek és a legpontosabb választ adni a kérdéseikre. Ez azt is jelenti, hogy nem javaslunk minden esetben tesztet” – mondja az orvosigazgató.

Szerinte ugyanis a lényeg pont annak az eldöntése, hogy mikor, milyen esetben hasznos a teszt, és hogyan kell értelmezni az eredményét. „Nincs értelme és hamis biztonságérzetet kelt, ha elkezdünk csak úgy tesztelni, ezért szakmailag nem tudjuk támogatni az orvosi konzultáció nélküli »csak tesztelést«. Több olyan páciensünk is volt az elmúlt időben, aki már máshol csináltatott tesztet, de annak eredményéhez nem kapott értelmezést, nem tudja, hogy most akkor merre tovább. Szintén nagy probléma, hogy sokan azt gondolják, hogy egy teszttel meg is kapták azt a választ, amit reméltek.” 

Az RMC – nem függetlenül a fentiektől – nem a legolcsóbb koronatesztelő a piacon, ez már a múltkori minikörképünkből is kijött. A szerológiai teszt náluk 23 500 forint (nem ujjbegyből veszik, hanem vénás vérvétellel, vérplazmából), a PCR-teszt 32 ezer forint, és a bármelyik tesztelést megelőző orvosi konzultáció 12-18 ezer forintba kerül.

PCR-tesztet csak kiszállással végeznek

Ezzel együtt Mathiász Dóra azt tapasztalja, hogy a pácienseik értékelik a komplexebb kiszolgálást, és a nagy érdeklődésre válaszul további kapacitások megnyitásán dolgoznak. Rendelőjükben ugyanis folyamatos a szerológiai mintavétel, amennyiben az előzetes orvosi konzultáció kizárja az aktív fertőzés gyanúját, és egyáltalán mehet a rendelőbe az illető. Ilyenkor elkülönített rendelői egységben egy másik emeleten zajlik a mintavétel (nem mehetnek fel a megszokott klinikára), védőfelszerelésben van a páciens és a mintavételi asszisztens is. Csengővel jelzi, hogy megérkezett, és az egész mintavétel tíz percen belül meg kell, hogy történjen. 

Ami a PCR-vizsgálatokat illeti, ezt csak kiszállással végzik (ennek a díja 15 ezer forint, és csak Budapesten van rá mód), itt ugyanis fennáll az aktív fertőzés gyanúja, ezért a páciensnek az otthonában kell maradnia. Kezdetben egy, ma már két autóval mennek házhoz mintát venni 3-as szintű, maximális biztonságú védőruhában, ez napi 25 PCR mintavételt jelent. 

Vállalatok is érdeklődnek

Az RMC eddig 22 vállalatnak adott ajánlatot, közülük két céggel vannak az utolsó szakaszban a tárgyalások, de folyamatos az érdeklődés a cégek részéről is. Most kivételesen velük is az orvosigazgató egyeztet, ugyanis itt is az a fő szempont, hogy pontosan értsék, hogyan és mivel tudják a legnagyobb biztonságba helyezni a munkatársaikat, és a legmegfelelőbb tesztelési stratégiát válasszák ki.

Mindegyik koronatesztet részletes konzultáció előz meg

„A vállalatok működési profiljuktól függően más-más járványügyi kihívás előtt állnak, más kérdésre keresik a választ – mondja Mathiász Dóra. – Az nyilván nem megoldható, hogy minden nap minden munkatársat teszteljenek, egyébként sincs olyan teszt, amelyik megmondaná, hogy aznap biztonsággal dolgozhat a munkatársuk. De ha így lenne, sem lehet ekkora anyagi terhet róni a cégekre. Ebben a bonyolult kérdésben próbálunk nekik segíteni és a legjobb választ megtalálni.”

Bezárkózás vagy brutálisan sok szűrés

Szerinte az sem olyan egyértelmű, hogy országosan mi a legjobb stratégia, még ha most nagyon sokan úgy is érzik, hogy a tömeges teszteléssel jobban vagy gyorsabban át lehetne vészelni a járványt. „Az a kérdés, hogy mit akarunk elérni. Ha az a cél, hogy sokáig alacsony szinten tartsuk a megbetegedéseket, akkor két lehetőségünk van: vagy sokat tesztelünk, vagy az otthonukban tartjuk az embereket.” Szerinte mindkét stratégiának megvannak a maga következményei.

„A sok teszt segít abban, hogy megtaláljuk azt, aki beteg vagy aki fertőző lehet, és akkor karanténba kell helyezni. Ha viszont megtiltjuk a találkozásokat, akkor nem kell annyit tesztelni, hiszen egy ilyen szinten fertőző betegségnél – mint amilyen a Covid-19 – a kontaktok kerülése biztosan visszanyomja a fertőzöttek számát. De akkor ezt az állapotot fent kell tartani, és számolni ennek társadalmi és gazdasági vetületével. Ha viszont úgy akarjuk az alacsony fertőzöttséget fenntartani, hogy csökkentjük az elszigeteltséget, akkor főleg a betegség korai szakaszában, PCR-vizsgálattal izolálni kell a betegeket. Ehhez pedig brutálisan sokat kell szűrni.”

Orvosszakmailag tehát szerinte bármelyik stratégia működhet, csak ki kell választani a kettő közül az egyiket.

Borítókép: PCR-tesztelést végző orvos helyszíni kiszálláson // Fotó: Rózsakert Medical Center.


Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója