Benjamin Davies, Unsplash
rövid hír

Covid: stratégiát vált az Egyesült Királyság, este jönnek a részletek

Forbes
2022. február 21. 3 perc olvasás

A brit oltási program kiemelkedő sikere és a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése lehetővé tette, hogy Nagy-Britannia a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhessen a személyi felelősség elvének alkalmazására a járványkezelésben, áll a londoni miniszterelnöki hivatal hétfői állásfoglalásában.

A kormányzati előírásokról a személyes felelősségérzetre kerül át a hangsúly az Egyesült Királyságban, írja az MTI. A Downing Street elmondása szerint hétfő délelőtt kabinetülésen véglegesítik a kormány új stratégiáját, amely azt körvonalazza, hogy az ország miként tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal.

A tervet Boris Johnson miniszterelnök este részletezi a londoni alsóházban. Korábbi jelzések alapján Johnson várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a héten hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések.

A kormányfő erre már a vasárnap befejeződött parlamenti szünet kezdete előtti utolsó alsóházi ülésnapon, február 9-én egyenes utalást tett. Akkori rövid tájékoztatójában közölte: február 21-én, a parlamenti szünet utáni első vitanapon ismerteti részletesen, hogy a kormány új stratégiája szerint az ország hogyan tud a jövőben együtt élni a koronavírussal.

Johnson azt már akkor bejelentette, hogy ha a biztató járványügyi folyamatok tartósnak bizonyulnak, várakozása szerint a kormány a még érvényben lévő utolsó korlátozásokat is feloldhatja.

A kormányfő kilátásba helyezte annak a jogi kötelezettségnek a megszüntetését is, amelynek alapján jelenleg még elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akiknek a koronavírustesztje pozitív lett.

A Downing Street hétfői ismertetésében ez külön nem szerepel, de az állásfoglalás úgy fogalmaz: a sikeres oltási program eredményeként az ország erőteljes helyzetben van ahhoz, hogy fontolóra vehesse a még érvényben lévő jogi korlátozások megszüntetését.

Boris Johnson hivatala hangsúlyozta: Angliában (az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában) a felnőtt lakosság 81 százaléka a koronavírus elleni oltás két alapdózisa mellett az emlékeztető, hatáserősítő harmadik vakcinaadagot is megkapta, és a koronavírus-fertőződéses esetek száma folyamatosan csökken.

A legutóbbi adatok valóban az ottani koronavírus-járvány visszavonulását mutatják.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint a vasárnap este zárult 24 órában 25 696, az utóbbi egy hétben 301 709 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében.

Az elmúlt egy hétben kimutatott új koronavírus-fertőződések száma 25,5 százalékkal csökkent az előző héthez képest.

A naponta kiszűrt új fertőződések száma az év első hetében (mindenekelőtt a rendkívül fertőző omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt) még rekordot döntött: január 4-én 218 724 új koronavírus-fertőződést azonosítottak. A vasárnap kiszűrt új fertőződések száma így alig több mint a tíz százaléka a januári tetőzés idején mért adatnak.

Borítókép: Benjamin Davies / Unsplash