Fotó: Járöröző ukrán katonák az ostromlott Harkivban Fotó: Andrij Marienko / Unian
rövid hír

„Az ukránok feltörlik az oroszokkal a padlót”

Forbes
2022. március 18. 2 perc olvasás

Egy brit szakértő szerint nem áll jól az oroszok szénája a háború negyedik hetébe lépve. Óriási fölényük ellenére még mindig alig tudnak előrehaladni.

Michael Clarke brit katonai szakértő szerint az ukránok „megalázzák” az oroszokat. Már ami a nemzetközi véleményt illeti, a csatatéren pedig szerinte „feltörlik velük a padlót”, idézi a szakembert a BBC. 

Clarke szerint az oroszok minden hibát elkövetnek, ami lehetséges: felkészületlennek tűnnek, és úgy viselkednek, mint akik nem gondoltak bele, mivel járhat egy nagyszabású katonai invázió. 

„Az ukránok minden téren megakadályozzák az orosz előrenyomulást, sőt most is elég hatékony ellentámadásokat hajtanak végre. Az oroszok rengeteg felszerelést és csapatot veszítettek eddig” – mondta Clarke a BBC-nek. Szerinte a lvivi repülőgép-karbantartó üzem bombázása egyértelműen arra utal, hogy az oroszok azt az infrastruktúrát akarják támadni, ami az ukrán gépeket a légtérben tartja, egyben el akarják ijeszteni a Nyugatot attól, hogy segítséget nyújtson Ukrajnának.

Az országot nagyban segíti a szakértő szerint, hogy 2014 óta a NATO sztenderdjeinek megfelelő védelmi rendszert kezdett kiépíteni a nyugati országok segítségével.

A Forbes.hu-nak nyilatkozó Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint ugyan érdemes az utánpótlási útvonalak kérdésével kapcsolatos híreket fenntartással kezelni, de tényleg úgy tűnik, hogy

a hadellátástól a muníciógyártásig szűkült vagy szűkülhet az orosz mozgástér. 

Borítókép: Járöröző ukrán katonák az ostromlott Harkivban Fotó: Andrij Marienko / Unian