Üzlet

Betilthatják a Twittert Indiában, mennyországból rémálom lett a tech-óriásoknak

Forbes
2021. június 14. 5 perc olvasás

Az indiai kormányzat egyre nagyobb felügyelet alá vonja a techcégeket, a be nem hódolókkal szemben pedig saját platformot építenek.

Sorra tünteti el a felhasználói bejegyzéseit a Facebook, a Twitter és a Google, hogy azok ne kockáztassák indiai működésüket. Az országban május végével új szabályokat léptetett ugyanis életbe a kormány: amennyiben egy bejegyzést károsnak ítélnek meg, a techcégeknek kötelessége korlátozni azokat. Amennyiben nem működnek együtt, a kormány blokkolhatja az országban az oldalak elérhetőségét – mutatta be a Slate.

Mi lehet „káros” tartalom?

Bár Narendra Modi miniszterelnök kormánya hivatalosan „a nemzetbiztonsági szempontokat, a közrend fenntartását és a bűnmegelőzést” jelölte meg az új szabályok céljául, a gyakorlat viszont a CNN-nek nyilatkozó techcégek szerint kifejezetten „antidemokratikus”:

  • Indiában súlyos egészségügyi összeomlást eredményezett a koronavírus járvány, de a kormányt kritizáló, Modi lemondását követelő bejegyzéseket sorra töröltetik minden közösségi oldallal. Áprilisban 100 politikus és közszereplő profilját töröltették Facebookkal és Youtube-bal, valamint 52 Twitter-profilt is.
  • 500 felhasználót, illetve bejegyzést törölt vagy rejtett el az indiai felhasználók elől a Twitter, mert a kormány szerint megtévesztő információkat tartalmaztak. A bejegyzések jellemzően a kormány agrárreformja elleni tüntetésről szóltak.

Májusban a Twitter manipuláltnak, illetve megtévesztőnek címkézett számos tartalmat, amiben a Modi-kormányzat politikai üzeneteit terjesztették, hogy az ellenzék aláássa a koronavírus-járvány elleni védekezést – a narratívát egy indiai oknyomozó oldal cáfolta. Válaszul a kormány előítélesnek nevezte a Twitter címkézését, majd mikor felszólításra sem távolította el azokat

rendőrök mentek be a Twitter Új Delhi-i és gurugrami irodájába, hogy kikényszerítsék a címke eltávolítását és az új szabályok betartását, az utóbbi iroda pedig végleg bezárt.

A Facebook és a Google tulajdonában lévő Whatsapp pert indított, amint az új jogszabályok hatályossá váltak. A Twitter június 1-én három hét haladékot kapott, hogy az új jogszabályok szerint teljesítse a kormány utasításait.

Ha ezt nem teszik meg, a Twittert az egész országban elérhetetlenné teszik,

márpedig befektetői szempontból súlyos csapás lenne, ha kiszorulnak az egyik legnagyobb piacról. Bár vannak gesztusok arra, hogy a Twitter beadja a derekát, a Register értesülései szerint a kormány levélben „utolsó figyelmeztetést küldött” a cégnek, amiben egy lehetetlen teljesítést is követel: minden cégnek kötelező hivatalos kapcsolattartót alkalmaznia, aki a kormány utasításait veszi át, munkáját pedig az irodában kell végeznie, csakhogy a Twitteré a rendőrségi akció óta zárva van. A Twitter egyébként felvett ilyen kapcsolattartókat, de őket az Egyesült Államokban foglalkoztatja out-source keretében, illetve egy másik indiai helyszínen, ami továbbra is szabálytalan.

Emlékezetes, Magyarországon is belengették a közösségi oldalakat működtető tech-óriáok szabályozását, ám a magyar kormány végül elállt a közösségi médiában megjelenő tartalom szabályozásától.

Elfordulhatnak-e Indiától?

A 2000-es években gazdaságilag magára találó India ideális terepe volt a globálisan megerősödő techcégeknek: költséghatékonysági okból sok munkafolyamatot szerveztek ki, eközben tömegével kezdték alkalmazni és elszívni a képzettebb munkaerőt, párhuzamosan a javuló indiai kereslet miatt helyben is egyre nagyobb bevételre tehettek szert. Korábban maga Modi is nagy pártolója volt a techcégek Indiába invitálásának. Bangalore város régiója az évek során az indiai Szilikon-völggyé nőtte ki magát.

A gyümölcsöző éveknek azonban vége szakadt: 2016-ban az Amazon terjeszkedését protekcionista szempontból akadályozta a kormány Indiában, de a Facebook egyik fő projektjét is megfúrták, a Tiktok pedig 2019-ben egy időre letiltásra került. A Modi-kormány politikai céljaira is használni kezdte a techcégek platformjait, oknyomozó cikkek tárták fel, hogy irányított trollhadsereggel manipulálta a közvéleményt a választásokon.

Bár egyelőre egyetlen techcég sem lépett határozottan, a feszültség fokozódik,

a Twitter indiai alkalmazottai egyenesen az életüket féltik a kormány által feltüzelt tömegektől.

A New York Times arról számolt be, a Facebook alkalmazottai is elégedetlenek a cég indiai tevékenységével.

Twitternek egy kormány által támogatott konkurense is akad Koo-néven, ami gyengíti a cég helyi pozícióit. A Tiktok helyi konkurensét is építik, ahol a kormányzati cenzúra tökéletesen megvalósul. Kérdéses, hogy egy ilyen környezet meddig lesz üzletileg vállalható a nem, vagy csak valameddig behódoló tech-óriásoknak.