rövid hír

Mostantól nem kivételezik a Facebook a politikusokkal

Forbes
2021. június 04. 3 perc olvasás

Donald Trump és a januári washingtoni zavargások voltak az utolsó csepp a pohárban, pénteken új szabályokat jelent be a Facebook a világ politikusainak posztjaira.

Pénteken fogja bejelenteni a Facebook, hogy változtat eddigi hozzáállásán, és a politikusok posztjait nem engedi automatikusan megjelenni, vagy nem engedi, hogy azok automatikusan kint maradjanak – értesült a New York Times két belső forrásból.

Egy két évvel ezelőtt hozott döntés értelmében ugyanis a társaság eddig úgy volt vele, hogy amit egy politikus mond, az hírértékű és közérdekű, ezért nem kell szabályozni.

Zaklatás vagy hírérték

A platformról már kitiltott Donald Trump bejegyzései miatt azonban rengeteg támadást kapott a Facebook (persze azért is, amiért kitiltották), ezért mostantól úgy kezelik a politikusokat, mint mindenki mást: zaklatást, diszkriminációt, vagy bármilyen erőszakot nem tűrnek meg az oldalon, jöjjön akár politikustól is.

Ez mindenképpen éles váltás, 2019-ben Mark Zuckerberg még azt mondta egy beszédében, hogy „a szabad véleménynyilvánítás mellett kell kiállnunk”, és egy másik Facebook-vezető, Nick Clegg is azt hangoztatta, hogy „általános szabályként, amit egy politikus mond, azt láttatni és hallatni kell a platformon”.

Szabad vélemény vagy cenzúra

A mostani döntést – feltéve, hogy a New York Times és egyébként a Verge információi helyesek – elsősorban a volt amerikai elnök és a Trump-hívők korábbi posztjai, és különösen a januári zavargások miatt hozták meg, annak ellenére, hogy a Facebook azóta rengeteg támadást kap amiatt, hogy a kitiltásokkal és blokkolásokkal cenzúrázza a tartalmakat.

Trump kitiltását ezért egy független bizottsággal is kivizsgáltatták, amely fenntartotta a döntést, ugyanakkor vissza is dobta a labdát Zuckerbergéknek, mondván, a határozatlan idejű felfüggesztés nem szerepelt a Facebook korábbi szabályzatában a potenciális büntetések között. Ezért a szabályzat felülvizsgálatára kötelezte a társaságot, és arra, hogy június 4-éig bezárólag hozzon általánosabban alkalmazható döntést a politikusokra és közszereplők posztjaira.

Nem csak a Facebook, és nem csak Trump

A kérdés természetesen nem csak Trump miatt érdekes, a világ számos politikusa használja vagy használja ki a Facebook erejét tömegek befolyásolására, és az sem volt egyedüli, hogy eddig csak a Facebook kivételezett velük.

A Twitter évekig hasonlóan járt el, legfeljebb figyelmeztetésül megcímkézte a tartalmat, ha zaklatónak vagy erőszakosnak tartotta, de nem vette le.

Tavaly fordult elő először, hogy Bolsonaro, brazil elnök tweetjeit leszedték, mert a koronavírusról posztolt félrevezető információkat, majd Trumpot – és a Trump üzeneteit közvetítő gyanús fiókokat – is kitiltották, és bár voltak, akik visszatérését gyanították, ez nem történt meg.

Az értesülések szerint a Facebook most pénteken részletesen is nyilvánosságra fogja hozni, milyen szabályokat és miként alkalmaz a jövőben a politikusokra.