Csendben világhírű, 200 éves és magyar. Mi az?

Talán olvastad – mert még a Washington Post és a New York Times is lehozta –, hogy januári számunkat idő előtt vissza kellett hívni az újságárusoktól. A Hell Energy tulajdonosai kértek ideiglenes intézkedést […]

Bővebben

Cambridge-nek már volt, Oxfordnak drágább és nagyobb kellett a magyar találmányból

Megjelent a Forbes Next, a Forbes technológiával, tudománnyal, jövővel foglalkozó különszáma. Fókuszban: magyar feltalálók (címlapon: Juhász Márton). Domokos Gábor és Várkonyi Péter világhíres Gömböce. Keresd a Forbes Nextet az újságárusoknál, vagy rendeld meg ide kattintva!

A Gömböcből feltalálása óta kulturális ikon lett: a matematikai találmány nemcsak érdekes, hanem szép is lehet. És drága: egy-egy exkluzívabb, számozott, különleges anyagból készülő példánya 10 milliós nagyságrendű összegekért készült.

 

gomboc

Hamarosan hatalmas szobrot is kap a találmány a budapesti Corvin-sétányon: a kültéri alkotás több mint 4 tonnás, 4,5 méter magas, és rozsdamentes acélból készül. Ezt a hatalmas Gömböcöt a Futureal ingatlanbefektető megbízásából Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette. A szobrot vízfelület felett állítják fel.

Domokos Gábor, az egyik feltaláló az elmúlt években azzal foglalkozott, hogy olcsóbban is elő lehessen állítani a testet, 12-13 ezer forintos árával már hamarosan akár az iskolákba is eljuthat. De mire jó azonkívül, hogy szép? Hogyan került a brit királyi család rezidenciájára is egy? Miért egy nagykövet felesége csempészte be táskájában Afrikába?

Lapozz bele a Forbes Nextbe!

 

“Előrejutásod az életben a gondolataiddal kezdődikés azokkal is végződik.”