Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a Forbes Next! A címlapon: Juhász Márton, a feltaláló

Már 18 éves korában szabadalmaztatott egy kibernetikus művégtatot, ezután egész eddigi életét végigkísérte a feltalálás. De már nem egyedül gondolkodik, megcsinált egy céget, a Now Technologiest: különböző kiegészítőket gyártanak kerekesszékekhez, új moduljukkal, a Linkkel pedig bármelyik gyártó alaprendszeréhez képesek kapcsolódni – ezzel felforgatják az egész piacot.  Szombattól az újságárusoknál a Forbes Next, a Forbes tech-tudomány-jövő fókuszú különszáma!

Nem tudom, hogy valaha leszek-e elégedett, vagy vágyom-e rá egyáltalán. Az elégedetlenség mindig utat nyit a fejlődés előtt. Azt tudom, hogy szeretném, ha az általam megálmodott eszközök érezhető többletet adnának sokak életéhez.”

– mondja Juhász Márton, jó pár szabadalommal, találmánnyal a háta mögött.

Pedig lenne miért elégedettnek lennie, NowTechnologiesnál évek óta dolgoztak a kerekesszékek fejvezérlésén: a GlorySet nevű headsetükkel a mozgáskorlátozottak nemcsak a különböző csatlakoztatott eszközöket, például számítógépet, telefont vagy okostévét irányíthatnak (van rajta egy infrás kacsintásérzékelő is, például a kattintás helyettesítésére), hanem magát a kerekesszéket is.

Ezzel több millió ember életét könnyíthetik meg, jól mutatja ezt Márton kollégája, Varga Márk Péter által elmesélt történet. Mozgáskorlátozottak között dolgoztak, épp tesztelték a a fejvezérlést, egyikük, akinek folyamatosan romlott az állapota odajött, és ezt mondta:

De jó, ha kész lesztek ezzel tíz év alatt, akkor tíz év múlva is fogok tudni mozogni.

Keresd a Nextet most szombattól újságárusoknál, és lapozz bele most, itt!

Oszd meg!