Dr. Krivácsy Péter klinikai főorvos, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, SBO osztályvezetője. Fotó: Semmelweis Egyetem
rövid hír

Budapesten poszt-Covid ambulancia nyílik gyerekeknek

Forbes
2021. március 19. 3 perc olvasás

Egyre több gyermek kapta el a koronavírust a második és harmadik hullámban, sokan küzdenek közülük hátramaradó tünetekkel. 

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hosszútávú COVID ambulanciáján azokat a gyermekeket várják, akiknél

koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn.

A közismertebb nevén poszt-COVID szindróma sokféle tünettel járhat, épp ezért a betegellátásban számos orvosi szakma képviselője vesz részt – írja a Semmelweis Egyetem honlapja

Ahogy arról tegnap már írtunk, egyre több magyar kórházban nyílak hasonló ambulancia, a hosszan fennmaradó tünetek jellemzően a fiatalabbakat érintik. 

„Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) a közelmúltban azt tapasztaltuk, hogy nőtt azoknak a száma is, akiknél 6-8 héttel, vagy akár még több idővel a fertőzés után is elhúzódó, makacs és az életminőségüket jelentősen rontó tünetek maradtak fenn” – magyarázta dr. Krivácsy Péter klinikai főorvos, az SBO osztályvezetője.

A tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek:

fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok.

A tömeges fertőzésgyanú és a védettségi igazolványok pörgetik a Covid-tesztek piacát: mi mire jó és mennyiért?

Nincs szükség beutaló a poszt-Covid ambulanciára 

Ha ezek közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, négy héten át, a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni.  

A poszt-COVID szindrómával kapcsolatban eddig főleg a felnőtteket érintően jelentek meg publikációk, gyermekeknél egyelőre még kevés a szakirodalmi adat. „Az ezzel a problémával hozzánk fordulók miatt viszont úgy éreztük, foglalkoznunk kell a betegséggel” – mutatott rá Krivácsy , miért hozták létre az ambulanciát.

0-tól 18 éves korig várnak betegeket, az eddigi tapasztalataik szerint azonban a poszt-COVID szindróma elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érintik. Az ambulancia heti két órás rendelési idővel indul, szerdán 8:00 és 10:00 között, ezt igénytől függően tovább bővíthetik a későbbiekben.

Nincs szükség beutalóra, időpontot foglalni a klinika oldalán lehet, erre a linkre kattintva. Bárhonnan jelentkezhetnek a betegek a most induló ambulanciára.

Borítókép: Dr. Krivácsy Péter klinikai főorvos, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, SBO osztályvezetője. Fotó: Semmelweis Egyetem