Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Beérnek a magyar műtrágyakirály fejlesztései, idén jó évet zár

Interjút adott Bige László, műtrágyakirály, a péti Nitrogénművek a tavalyelőtti veszteséges év után 2019-ben már profitot termelt, sőt története egyik legjobb éve lehet a 2020-as.

Természetesen a járványhelyzet okozott nehézségeket, de a bezuhanó földgáz- és villamosenergia-árak kedvező környezetet teremtettek az input anyagok tekintetében, az ammónia gyártási költségeinek például csaknem 90 százalékát a gáz ára szabja meg.

„Az idei kiváló eredményeknek az említett, nyersanyagok terén bekövetkezett kedvező körülmények voltak az egyik nagyon fontos feltétele, de nem az egyetlen. Az idei siker hasonlóan fontos tényezője, hogy mostanra beérett az a közel 420 millió euró befektetés, amit a Nitrogénművek 2004-2017 között az elérhető legmodernebb technológiákba fektetett” – állítja Bige a Vidék Magazin hasábjain.

„A beruházások sokkal költséghatékonyabbá is tették a gyártást, aminek a következményei most már vitathatatlanul megjelennek a számainkban.”

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Az üzemek maximális kapacitáson termelnek három műszakban, idén csak az előre tervezett karbantartási munkák elvégzése miatt kellett a termelést megállítani. „Félévkor a Nitrogénművek magában már több, mint 620 ezer tonna árut értékesített” – állítja a vállalkozó.

A Nitrogénművek féléves árbevétele 54 milliárd forint volt (a fele export), amihez 15,5 milliárd forint EBITDA párosult.

Ez csaknem 70 százalékkal volt jobb eredmény az előző év azonos időszakához képest.

„Önkritikusan mondhatom, hogy az általunk előállított termékek világszínvonalúak, szintúgy az alkalmazott technológiánk. A kihívást leginkább az okozta – és ezen a területen kell továbbra is fejlődnünk –, hogy mindig mindenki időben kapja meg a megrendelt árut. Ez sokkal nagyobb kihívás, mint azt sokan gondolnák” – áll az interjúban, amely teljes terjedelmében a Vidék Magazinban olvasható (a nyitólapon a képre kattintva).

Jelentős veszteséget fordított profitba az elmúlt két évben a Nitrogénművek (ami a gyártás alapját jelentő gáz világpiaci árcsökkenésének is köszönhető) – írtuk a Forbes friss, a top100 magyar céget felsoroló listáján 13., ammónia és műtrágyagyártásban érdekelt cégről. A cégcsoporton így jelentősen csökkent a jelentős kötelezettségállomány miatti nyomás is, ami jó hír a Nitrogénművek által – a fejlesztések finanszírozására – kibocsátott kötvényeket lejegyző szereplőkelőttinek is.

A tavalyelőtti év valóban nem volt a legfényesebb az üzem életében, mint annak kapcsán írtuk, jelentős teher volt a Nitrogénműveken, hogy a piaci környezet nem segítette akkor a cég stratégiáját. A tavalyi, már profitot hozó év után egyelőre úgy tűnik, a Nitrogénművek ráállt arra a pályára, amit a nagy beruházásoktól vártak.

Oszd meg!

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója