Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Műtrágyakirály, vegyipari guru, csavaros eszű üzletember. Kicsoda Bige László?

Gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét. De kicsoda Bige László, hogyan lett ő a „magyar műtrágyakirály” és mi vezethetett a jelenlegi helyzethez?

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy az ügyészség börtönt kért és 135
millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta Bige Lászlóval, a
milliárdos műtrágyakirállyal szemben, aki ellen vádat is
emeltek
. A vállalkozót őrizetbe vették tegnap, cége és a rendőrség is nyilatkozott az ügyről.

Szeretett adni-venni

A gazdaglistákon rendre a dobogó környékén végző üzletember Erdélyben született, nemesi család sarjaként. A kolozsvári egyetemen végzett, mint gyógyszervegyész. Családját a Ceaușescu-éra alatt megfosztották vagyonától, ezért a családtagok többsége külföldre menekült. Többek között az idén 62 éves üzletember is, aki 26 éves kora óta él Magyarországon.

Nagyváradról egy kamion bútorral érkezett hazánkba,

és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrádon telepedett le. Bár az Alkaloidához is mehetett volna, de nem volt lakása, munkásszállóra pedig nem akart menni, ezért kajakedzőként dolgozott és minden évben egy-két magyar bajnok is kikerült a kezei körül.

Lapunk 2014 novemberében készített interjút a milliárdossal, akkor így nyilatkozott erről: „Úgy nőttem fel, hogy Romániából el kell menni. Majdnem az összes családtagom el is ment, de messzebbre, én csak Magyarországra akartam jönni. Ha választani kéne, még Svájcban élnék. Ott rend van, és az nagyon közel áll hozzám”.

Fiatal kora óta szeretett adni-venni, ismerői szerint mindig megérezte, mire van kereslet. Egy róla írt portré megemlíti, hogy egy nyomdász és egy kirakatrendező barátjával készítettek egy nagy Jimi Hendrix-szitanyomatot, amelynek hatalmas sikere volt az ócskapiacokon. Később a pólókra is rászitázták sportmárkák emblémáját, volt olyan éjszaka, amikor ezer pólót csináltak, a havi fizetésük ötszörösét is megkeresve a szerzői jogokat áthágó akciókkal.

Romániában és Magyarországon is először kicsiben, majd egyre nagyobb tételben kezdett üzletelgetni: Hollandiából ruhákat importált a régi Daciáján, használt nercbundákat importált, a száz forintért vett bundákat háromezerért adta el. Később az oroszoknak gyümölcsöt és használt autógumit szállított, de kereskedett vegyipari alapanyaggal, műtrágyával, mosószer- és üvegipari alapanyagokkal is,

végül a romániai Caola kizárólagos forgalmazója lett.

Tíz év alatt lett már annyi pénze, hogy megvásárolja a nagykállói fafeldolgozót, négy évre rá a korábban állami tulajdonban álló szolnoki Tiszamenti Vegyiműveket, majd 2002-ben a péti Nitrogénműveket. Azóta a péti műtrágyagyár és a szolnoki kénsavgyár is beolvadt a Bige Holdingba.

A Bige Holdingnak ma már tucatnyi cége van, de tevékenységében messze a legmeghatározóbb a műtrágya-, kénsav- és salétromsavgyártás. Feleségével három fiút nevelték fel, jövőjüket mindhárman a vegyipari holdingnál képzelték el.

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A műtrágyamilliárdos tehát 2002-ben szerezte meg a Péti Nitrogénműveket, az ügyletben Csányi Sándor eladói és hitelezői oldalon is képviseltette magát, a TVM-hez hasonlóan a tulajdonosváltás után a vezetőségben több, Csányihoz köthető üzletember is helyet kapott.

Erős kéz, jó kapcsolatok

Kemény vezetőnek tartják, aki a péti üzemben erős kézzel tett rendet, de a vele munkakapcsolatban állók emberségességét is megemlítik. Ismerői gyakran jellemzik csavaros eszű üzletembernek, meglátása szerint a nagy dolgok pofonegyszerűek, és nem gyakran válogatja meg a szavait sem. A 2014-es interjúban például úgy nyilatkozott, hogy „elhivatott és okos emberekkel szeretek dolgozni, a seggnyalókat és a butákat nem bírom”.

Bige a hírek szerint szívesen töltötte szabadidejét vadászattal, ami jó lehetőséget teremtett az üzleti és politikai kapcsolatok ápolására. Állítólag korábban még egy ilyen vadászeseményen ismerte meg Csányit Sándor OTP-vezért is, és azt még ő is elismeri, hogy korábban kifejezetten jó viszonyt ápoltak, felemelkedésében szerepe volt a bankvezetőnek is.

A bankvezér is szerepet játszott például abban, hogy Bige 1997-ben privatizálhatta a szolnoki Tiszamenti Vegyiműveket,

a pétfürdői Nitrogénművek megvásárlása idején pedig a többségi tulajdonos Mol egyik alelnöke volt Csányi, az OTP-n keresztül pedig az ötmilliárdos vételár felének megfelelő hitelt is nyújtott a vásárláshoz.

Bár minden alkalommal hangsúlyozza, hogy a politikától távol tartotta magát, Medgyessy Péter volt MSZP-s miniszterelnököt egy alkalommal egyszerűen Péterkémnek nevezte, máskor pedig több parlamenti képviselő részvételével tartott társas vadászatot, amit a vállalkozó saját zsebből fizetett. Az illusztris névsorban éppúgy feltűnt az azóta elítélt Hagyó Miklós, mint a később szintén korrupciós ügyletekbe keveredett Benedek Fülöp vagy Semjén Zsolt későbbi miniszterelnök-helyettes. A „lónyai öldöklés” néven elhíresült, jelentősen alulszámlázott nagykoalíciós repivadászatból akkoriban kisebb botrány is kerekedett.

Nem kerüli a konfliktust

Bige végtelenül határozott üzletember, aki emellett nem kerüli el, sőt, jellemzői szerint kifejezetten keresi a konfliktusokat. A Kite Zrt. megvásárlása kapcsán még említett korábbi támogatójával, Csányival is összecsapott, és mindketten megküzdöttek a régióban terjeszkedő szlovák származású cseh üzletember – jelenleg cseh miniszterelnök – Andrej Babiš érdekeltségével, az Agrofert csoporttal.

A szabadszájú milliárdos egyébként néha kemény, míg máskor egészen szórakoztató nyilatkozatokat tett. A Bloombergnek például egy évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a cégek ügyeit már a gyerekei viszik, de a biztonság kedvéért mindig tart 50 millió eurót (akkori árfolyamon közel 17 milliárd forintot) a bankszámláján vész esetére.

Idén májusban terjedelmes közleményben reagált a vesztegetési vádakra. A meglehetősen furcsa írásban azt állította többek között, hogy „a londoni Globe színdarabjai közé kívánkozó, amúgy elég satnyán kifundált” történetnek vagyunk a szemtanúi, azt őt támadók pedig „igazán dilettáns, amatőr, semmirekellő emberek”.

Nem ez az első eset

Az ügyészség szerint Bige megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna terméket ad át neki, a forgalmazó azt a piaci árnál olcsóbban, részben számla nélkül értékesíti, az összeget pedig átadja a milliárdosnak. Ő cserében vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat.

Mindez 2010-ben történt, amikor az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot csorgatott vissza Bigének, amivel saját cégének nem számolt el.

Nem az első eset, hogy Bige összeütközik a törvénnyel: 1998 őszén előzetes letartóztatásba helyezték,

többek között több tízmilliós adócsalással és 15 millió forintos vesztegetéssel gyanúsították. A bíróság akkor végül felmentette.

Apadó vagyon, javuló péti adatok

Erős nyomás van a Nitrogénműveken finanszírozási oldalról, amit eddig Bige mindig megoldott, de most több eljárás is indult cégei és ellene is – írtuk róla a Forbes leggazdagabb magyarokat felsoroló listáján, aki a lista összeállításakor a 14. helyet foglalta el 92,2 milliárd forintos becsült vagyonával.

Az elmúlt 5 évben az ő becsült vagyona esett a legnagyobbat.

Jelentős veszteséget fordított profitba az elmúlt két évben a Nitrogénművek
(ami a gyártás alapját jelentő gáz világpiaci árcsökkenésének is köszönhető) – írtuk a Forbes friss, a top100 magyar céget felsoroló listáján 13., ammónia és műtrágyagyártásban érdekelt cégről.

A cégcsoporton így jelentősen csökkent a jelentős kötelezettségállomány miatti nyomás is, ami jó hír a Nitrogénművek által – a fejlesztések finanszírozására – kibocsátott kötvényeket lejegyző szereplőknek is.

A tavalyelőtti év valóban nem volt a legfényesebb az üzem életében, jelentős teher volt a Nitrogénműveken, hogy a piaci környezet nem segítette akkor a cég stratégiáját. A tavalyi, már profitot hozó év után egyelőre úgy tűnik, hogy beértek a korábbi fejlesztések, és a Nitrogénművek ráállt arra a pályára, amit a beruházásoktól vártak. Hogy minderre hogy hat az operatív vezetésből saját bevallása szerint már kiszállt, de mégis a cég arcaként azonosított vezető őrizetbe vétele, az a jövő zenéje.


Oszd meg!