Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Breaking: többmillió eurós befektetés után gyógyszercéggé alakul az agyondíjazott magyar startup

Sikeresen zártak egy hárommillió eurós befektetési kört, de közben újragondolták a teljes üzleti modelljüket. 

2017-ben írtunk először a Turbine.AI csapatáról, akkor a rákkutató gyógyszeres startup befektetéssel kapcsolatos kihívásairól Nagy Szabolcs, a cég CEO-ja azt mondta, hogy ugyan nagyon speciális területtel foglalkoznak, de hatalmas piacon, ezt viszont kevés befektető értette meg. A “kutatócsoportba oltott techstartupról” már akkor azt írtuk, egyáltalán nem a szokásos marketing bullshit, hogy forradalmasítani akarják a gyógyszeripart. 

Az a százezer euró egyébként bagó – magyarok forradalmasítják a gyógyszeripari kutatásokat

Mivel foglalkoznak?

A srácok megoldása mesterséges intelligencia segítségével modellezi le, hogy rákos sejttípusok bizonyos gyógyszerekre milyen reakciót fognak adni, hogy megtalálják, mi az, amitől a sejt úgy dönt, hogy szaporodik vagy elpusztul. A folyamat rendkívül összetett, minden reakció egy csomó másikat szül. Lényegében, ha egy hálózatot megpiszkál az ember, az a teljesre hatással van. “Azt próbáljuk elérni, hogy minél több rákos sejt döntsön úgy, hogy elpusztítja saját magát” – mondják. A biológiai szempontból egyszerű sejtválasz (meghal vagy nem) miatt döntöttek úgy, hogy kifejezetten rákkal foglalkoznak majd, amellett, hogy egyre több embert érint, és erre a betegségtípusra nagyon sok kutatási-fejlesztési pénzt költenek a gyógyszergyárak. 

Idén nyáron választották azt az utat, hogy bár több top gyógyszercéggel is dolgoztak együtt, a legjobb és legkifizetődőbb az lesz, ha a saját maguknak felhalmozott tudásból saját gyógyszercéget építenek. Ehhez az első mérföldkövet jelenti az iparágon belül egyébként egyáltalán nem combos hárommillió eurós (közel 1 milliárd forint) befektetés, melyet az angol Delin Ventures helyezett a cégbe. A Delin portfóliójában eddig főként ingatlanbefektetések voltak, az utóbbi időben kezdtek nyitni a biotechnológia irányába is. Azt nem árulták el, hogy konkrétan mekkora tulajdonrészt kaptak ezért az összegért, de Nagy Szabolcs CEO a 10-25 százalék közötti sávot jelölte meg.  A befektetés mellé kapcsolati tőke is jár, kéthetente járnak Cambridge-be. 

“Hiszünk annyira a saját technológiánkban, hogy ebbe belevágjunk. A gyógyszerkutatásban általában vakon hozol döntéseket, hiszen rengeteg pénz megy el klinikai kutatásokra, és utána is csak statisztikai korrelációkat lehet nézegetni. Valójában lehet, hogy csak egy lépés egy hosszú folyamatban, mi pedig pont visszafelé, a probléma gyökerét tudjuk feltárni, a piac és a versenytársak pedig már elindultak abba az irányba, hogy saját cégként működjenek.” 

A Turbine-nak jelenleg több projektje is fut, köztük például a Bayer gyógyszercégnél, most próbálják kitalálni, hogy hogyan tudnak fizetett partnerségre lépni a vállalatokkal.

A Turbine.AI csapatát korábban számos startupversenyen díjazták, a régiós CESA hazai fordulójában három díjat is nyertek két éve, voltak az év startupja is, régiós szinten is komoly elismeréseket kaptak, Szalay Kristóf társalapítót épp egy éve választották be Európa legjobb fiatal kutatói közé. A Forbes idén először összeállított “Legforróbb magyar startupok” listájára is felkerültek, pedig akkor még nem állt mögöttük komoly nemzetközi befektető. 

A legforróbb magyar startupok


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.