Kicsoda valójában Soros és mit akar?

Hogy nem ő lett az első és a második címlapunk, még 2013-ban, amikor indultunk, az érthető.  A magyar Forbes mégis induljon magyarországi arcokkal. De a harmadik, már simám lehetett volna, […]

Bővebben

Fiatal magyar rákkutatót is beválaszottak Európa legjobb feltalálói közé

Az idén a világ ötödik legjobb egyetemének rangsorolt Massachusetts Institute of Technology által kiadott MIT Technology Review minden évben kiválasztja a 35 legtehetségesebb 35 év alatti feltalálót. Az európai kiadvány 2018-as kiadásába beválasztották dr. Szalay Kristófot is, akinek a fejlesztése a rákgyógyszerek kutatását igyekszik előmozdítani mesterséges intelligencia segítségével.

A kiválasztottak díjukat Párizsban, az MIT Technology Review szervezte innovációs konferencián vehették át. Szalay Kristóf, aki PhD-jét biológiai hálózatok dinamikus elemzéséből szerezte, elmondta: “Egy olyan biotechnológiai forradalom küszöbén állunk, mint ami a 80-as években a számítógépek és az internet világában zajlott. Ma még elképzelhetetlen változás vár mindnyájunkra, ha sikerül megfejtenünk a biológia titkait, és mérnöki tudománnyá tudjuk alakítani. Pontosan megértve sejtjeink működését képessé válhatunk arra is, hogy a szerveinket megtámadó rákos sejtek elpusztítása helyett egész egyszerűen lecseréljük beteg szervünket egy újonnan gyártott, egészséges
darabbal.”

Az a százezer euró egyébként bagó – magyarok forradalmasítják a gyógyszeripari kutatásokat

Szalay Kristóf találmánya az emberi sejtekben zajló folyamatok számítógépes szimuláció útján történő megértéséhez viszi közelebb az emberiséget. Míg a mérnöki tudományok terén mára mindennapossá váltak a digitális szimulációk, addig a biológusok tudása a mai napig nem tette lehetővé azt, hogy sejtszinten, digitálisan modellezhessünk például gyógyszereket, és azok hatását. A módszer továbbfejlesztése érdekében a feltaláló három társával együtt céget alapított Turbine néven, ami azóta több nagy nemzetközi gyógyszercég kutatóprojektjeiben is részt vett.

Az Innovators Under 35 Europe 2018 listába idén 1000-nél is több jelölt közül választották ki az arra legérdemesebb 35 fiatalt. A győztesek – legyenek kutatók, vállalkozók vagy feltalálók –, azon dolgoznak, hogy a társadalom, az üzleti élet vagy a tudomány világát alapvetően megváltoztassák. A 35 díjazottat öt kategóriába sorolták: feltalálók, emberbarátok, úttörők, vállalkozók és vizionáriusok – Szalay Kristóf ez utóbbi kategóriába került.

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő