Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Bige: a vádak alaptalanok, az energiakrízis közepette is működünk tovább

Az európai energiakrízis közepette vádolta meg a legnagyobb magyar vegyi üzem tulajdonosát az ügyészség, Bige Lászlóra többek között börtönt kért a vádhatóság. Az érintett most nyilatkozott.  

Ahogyan arról a Forbes.hu is beszámolt a héten: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg Bige Lászlót és öt munkatársát. Bige László az egyik leggazdagabb magyar, érdekeltségébe tartozik az ország legnagyobb vegyi gyára, a műtrágyát előállító péti Nitrogénművek és a szolnoki Bige Holding. 

A Nitrogénművek Zrt. ma közleményt juttatott el a Forbes.hu szerkesztőségéhez, ebben azt írják, álláspontjuk szerint a Bige László és a munkatársai ellen megfogalmazott ügyészségi megállapítások teljes mértékben alaptalanok és minden jogi alapot nélkülöznek.

„A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek Zrt. minden jogi eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a társaságot, a munkatársakat és Bige Lászlót megvédje az őket érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének és többségi tulajdonosának, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása” – írják a közleményben. Erre Bige korábban is hivatkozott, arra utalgatva, hogy az ellene indult eljárások hátterében a NER-elit vagy Csányi Sándor állhat (utóbbit az OTP visszautasította).  

A közleményben kiemelik, hogy a mostani eljárásnak a Nitrogénművek Zrt. működésére hátrányosan befolyásoló hatása nincs (erről korábban a Forbes.hu is írt).

A társaság igazgatósága (melynek tagja Bige mindhárom fia) és a menedzsment biztosítja a folyamatos termelést és értékesítést a jelenlegi európai energiakrízis közepette is. Kiemelték, „egy olyan időszakban, amikor számos műtrágya termelő kapacitást leállítottak. A Nitrogénművek Zrt. ezzel is bizonyítja prudens működését és a régió mezőgazdasága iránti elköteleződését”. Az elszálló energiaárak komoly problémát jelentenek a műtrágyagyáraknak szerte Európában, mert a termeléshez rengeteg gáz kell. (A történelmi csúcsra emelkedő gázár a mezőgazdasági árakban is meglátszik már, és átgyűrűzhet az élelmiszerárakba is.)

A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Mi történt az ügyészség szerint?

Az ügyészség vádja szerint a következő gyakorlat folyt a Nitrogénművekben:

  • a vádlott egyik vállalata a növénytermesztésben nagy mennyiségben használt terméket gyárt, egy másik cége pedig ezek értékesítésével foglalkozik.
  • Négy társa a beosztottja volt a gyártóüzemben, míg az ötödik társa vezette a kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot.
  • A termelés során rendszeresen keletkezett olyan áru, amelynek minősége nem felelt meg az adott termékre vonatkozó saját gyártói előírásoknak, de a növénytermesztésben még rendeltetésszerűen felhasználható volt.
  • A vállalkozó utasítására az ilyen termékeket a többi vádlott bevonásával leértékelték a gyárban, árukat a ténylegesnél jóval alacsonyabb összegben határozták meg, az önköltségi ár alatt.
  • Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest.
  • 2011-2016 években a vállalkozó megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben.
  • Ezt az összeget úgy tudta előteremteni, hogy a végfelhasználóktól a kiszámlázott összegen felül is pénzt vett át. Összesen 764 millió forintot adott át a kereskedő így az I. rendű vádlottnak;
  • illetve egy alkalommal a vádlott azt kérte, hogy vásároljon számára a saját nevében egy 25 millió forint értékű karórát, amit a nyomozás során le is foglalt a rendőrség.

Súlyos büntetést indítványozott a vádhatóság

Hogy komoly ügyről van szó, azt mutatja, hogy az ügyészség

Bigére, mint I. rendű vádlottra börtönbüntetést, közügyektől eltiltást, pénzbüntetés kiszabását indítványozta, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre (és egy 25 milliós karórára).

A Nitrogénművek 2020-ban remek évet zárt, amihez a Bigéék által elindított modernizációs program (többek között ennek finanszírozására bocsátottak ki kötvényt is) is kellett, de az is, hogy a műtrágyagyártás egyik fontos alapanyaga, a gáz ára beesett. Az emelkedő energiaárak most komoly kihívások elé állítják Bige vegyi üzemeit, így lehet, hogy azokat le kell állítani. 

A milliárdos a hétvégén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy interjúban nyíltan támogatta az ellenzéket, azt mondta, bárki is lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, támogatni fogja. 

Oszd meg!