Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Bige László cége: lépni kell a gázár miatt kialakult helyzetben

Az éppen ideiglenes leállást fontolgató pétfürdői Nitrogénművek Zrt. szerint lépni kell a meredeken emelkedő gázárak miatt, amelyek a mezőgazdasági szezont is befolyásolhatják. 

A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban, közölte az egyik leggazdagabb magyar, Bige László cége szerdán, miután újabb és újabb történelmi csúcsokat dönt a gázár. Bige cége éppen a pétfürdői műtrágyagyár ideiglenes leállítását fontolgatja a nyersanyagként használt gáz drasztikus drágulása miatt.

Rossz hírek érkeztek a Gazpromtól az európai gázellátással kapcsolatban

A Nitrogénművek Zrt. szerdai közleménye szerint az iparágban tapasztalható bezárások miatt

bizonytalanná válhat az új mezőgazdasági szezon optimális kezdése.

A költségek növekedésén túl, sokkal nagyobb problémát okozhat a tavalyi szinttől elmaradó tápanyagutánpótlás. Emiatt a napjainkban elvárt, hektáronkénti 8-9 tonnás búza- és 10-12 tonna feletti kukoricahozamok elérhetetlenek lesznek. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a nitrogénutánpótlás csak egy bizonyos szint után válik hatékonnyá, nem beszélve arról, hogy a könnyen felvehető tápanyagok jelenlétében a növények sokkal hatékonyabban hasznosítják a talaj vízkészletét, mintha „éheznének”.

A szakemberek már látják a problémát, de egyelőre kevesen adnak hangot aggodalmuknak. Számos tagállam már intézkedéscsomagot készít elő a helyzet kezelésére, Magyarországon erről egyelőre nem volt szó.

Az import nem megoldás

Bigéék szerint két szinten is foglalkozni kell a témával. Az egyik az azonnali ellátásbiztonság megoldása. A második szint pedig az egyre kedvezőtlenebbé váló beruházási környezet. Ebből a szempontból Európa versenypozíciója jelentősen romlott, a magas energiaárak és az egyre növekvő környezetvédelmi költségek nem vonzzák a beruházókat, pedig a célul kitűzött karbonsemlegességhez erre nagy szükség van. A kiegyenlítetlen versenykörnyezetet Nyugat-Európában nemzeti forrásokkal igyekeznek ellensúlyozni, ez idehaza egyelőre még szintén várat magára. A magas gázár miatti tűzoltás után ezzel komolyan kellene foglalkoznunk, amennyiben hosszú távon tervezünk a mezőgazdaságunk versenyképességének megőrzésével, fogalmaztak.

A jelenlegi helyzetre az Európán kívülről érkező műtrágya import sem megoldás, a termék rendkívüli szezonalitása és a növekvő logisztikai kihívások miatt.

Az európai import az árakat sem tudja kordában tartani egy erősen keresleti piacon, hiszen az európai árakat a legmagasabb költségű európai gyártó fogja meghatározni, ezzel maximalizálva az Európán kívüli gyártók árrését. A Nitrogénművek kedvező költségszinttel, jól diverzifikált piacokkal és ideális termék portfolióval rendelkezik, de a jelenlegi gázár óvatosságra készteti a cég vezetőit. A vállalat folyamatos működését jelenleg az export piacok megnövekedett igénye biztosítja. A kialakult helyzetben még Hollandiát is el tudják érni Pétisó termékükkel, melynek az Európai kapacitások 10 százalékával rendelkeznek itt, Magyarországon.

Elkezdődött az Északi Áramlat-2 feltöltése

Az MTI beszámolója szerint szerdán tovább emelkedett és 1900 dolláron újabb történelmi csúcsot döntött a földgáz tőzsdei ára Európában, csakúgy mint az előző napokban és hetekben. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz megawattóraként 161,5 euróba, azaz ezer köbméterenként 1900 dollárba került eddigi napi maximumán ( január elején még 17,9 euróba került a földgáz köbmétere).

Európában annak ellenére is folyamatos és gyorsuló ütemben emelkednek a gázárak, hogy hétfőn megkezdődött az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése,

a második vezetéken pedig folytatódnak az üzembe helyezés előtti munkálatok. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható.  

A földgáz árának emelkedése felfelé hajtja az elektromos energia árát a fűtési szezon közeledtével, miközben Európában a gáztározók töltöttségének szintje az átlagosnál jóval alacsonyabb, a tavalyihoz képest 20,5 milliárd köbméterrel marad el a Gazprom orosz gázipari vállalat számításai szerint. A szeptemberi átlagos töltési ütemet alapul véve október 12-én nagyjából 76 milliárd köbméter földgáz lehet az európai tározókban, írta az MTI.
    


Oszd meg!