Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Leállhat az egyik leggazdagabb magyar műtrágyagyára az egekbe szökő gázárak miatt

A termelés ideiglenes leállítását fontolgatja a pétfürdői nitrogénművek tulajdonosa, Bige László, aki a Portfolionak adott interjút. A nitrogénművek már eddig is csökkentett termeléssel dolgozott a meredeken emelkedő földgázárak miatt.

Bige, aki az egyik leggazdagabb magyar, azt mondta: szinte függőleges görbén emelkedik a földgáz ára, ebben a helyzetben pedig lehetetlen tervezni. Nem csak nekik, más gyártóknak sincs már forgatókönyve a következő időszakra.

A hazai műtrágyagyártás legnagyobb szereplőjének számító üzletember szemléletes példával érzékeltette a folyamatokat: a földgáz hétfői záróára 90,4 euró volt megawattóránként, kedden nyitáskor 96, délben már 108, délután pedig 117 euró fölé kúszott ez az ár. „Minden egyes euró növekedés a földgáz árában 4 euró növekedést jelent a pétisó tonnájának önköltségi árában. Vagyis

a keddi 21 eurónyi drágulás 84 euróval teszi drágábbá a pétisó előállítását egy tonnára vetítve”.

Ilyen piaci körülmények között számos gyártó csökkenti vagy leállítja a műtrágya termelését, lehetséges, hogy a Nitrogénművek Zrt. is így fog tenni, mondta Bige. Ráadásul úgy látja, az elveszett kapacitásokat nem lehet utólag pótolni. 

Az egekre szökő gázárak világszerte megkeserítik a műtrágyagyártók életét (is). Fotó: Creative Commons

Egyelőre nem határozták meg azt az árat, ahol ez bekövetkezik, az elkövetkező napokban döntenek erről.

Az egyetlen jó megoldás a termelés további folytatására az lenne, ha tavalyi nyári árakon kapna földgázt a Nitrogénművek a gáztározókból, azzal, hogy jövő nyáron ezt a mennyiséget visszaadja.

A dráguló gáz miatt nehéz helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon. A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről.

A teljes interjú itt olvasható.

Oszd meg!